Într-un raport elaborat înaintea eşecului discuţiilor dintre autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali, FMI susţinea că ritmul lent al reformelor face ca dinamica datoriei Greciei să fie una 'nesustenabilă'. Dacă anul trecut FMI preconiza că datoria Greciei va scădea de la 175% din PIB în 2013 până la 128% din PIB în 2020, ultimul raport al Fondului estimează că în 2020 datoria Greciei se va situa la 150% din PIB. În consecinţă, FMI susţine că Grecia va avea nevoie de o 'prelungire semnificativă' a maturităţii actualelor credite europene precum şi de noi finanţări, chiar dacă va relua reformele. 

Potrivit FMI, până în luna octombrie 2018, Grecia va avea nevoie de noi finanţări europene în valoare de 36 de miliarde de euro, parte dintr-un pachet total de cel puţin 50 de miliarde de euro. În plus, pe lângă noi fonduri, FMI estimează că europenii vor trebui să accepte o dublare a perioadei de graţie şi a maturităţii actualelor obligaţiuni. 

'Dacă pachetul actual de reforme este slăbit şi mai mult, în special printr-o nouă reducere a ţintelor de excedent bugetar şi a reformelor structurale, va deveni necesară o reducere a datoriei', se arată în acest raport pe care FMI la dat publicităţii cu patru zile înaintea unui referendum crucial în Grecia. 

Raportul FMI a fost pregătit pe baza unor evaluări care datează de săptămâna trecută, înainte ca băncile greceşti să fie închise iar ţara să se declare în incapacitate de plată cu privire la o tranşă de 1,55 miliarde de euro către FMI. 'Aceste evoluţii ar putea avea un important efect negativ care nu a fost luat în calcul în acest raport', avertizează FMI. 

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi. Miercuri, Alexis Tsipras a cerut concetăţenilor săi să participe la referendum şi să voteze 'Nu', adică să respingă acordul propus, astfel încât Grecia să poată obţine unul 'mai bun'. 

AGERPRES