În raportul său, FMI avertizează că retragerea dezordonată a măsurilor de stimulare în economiile avansate ar putea declanşa 'un cerc vicios de vânzări accelerare, răscumpărări şi mai multă volatilitate'. Rezerva Federală americană a anunţat că până la finele acestui an va majora dobânda de bază pentru prima dată în aproape un deceniu. 

Împrumuturile companiilor sunt o problemă potenţială pentru sectorul bancar, care este responsabil pentru mai mult de două treimi din creditele acordate acestor firme, susţine FMI. Instituţia adaugă că după mai mulţi ani în care au acordat credite, multe din aceste bănci au rezerve diminuate de capital care să le protejeze împotriva creditelor neperformante. 

'Aceste evoluţii fac economiile emergente mai vulnerabile la creşterea dobânzilor, aprecierea dolarului şi creşterea aversiunii globale faţă de risc', susţine Gaston Gelos, directorul diviziei de analiză a stabilităţii financiare globale din cadrul FMI. 

Avertismentul FMI vine după mai mulţi ani în care dobânzile de politică monetară au fost menţinute la un nivel apropiat de zero şi mai multe programe masive de stimulare monetară în SUA şi Europa destinate relansării creşterii economice. 'Politicile monetare n economiile avansate trebuie să rămână relaxante', consideră FMI. Instituţia financiară internaţională recomandă Fed să amâne momentul în care va majora dobânda până când va vedea semne suplimentare că inflaţia accelerează. În plus, creşterile ulterioare ar trebui să fie graduale şi bine comunicate. 

Marţi, FMI şi-a redus estimările privind creşterea economiei mondiale în acest an şi anul viitor, atrăgând atenţia asupra 'riscurilor crescute' legate de încetinirea economiei chineze şi a altor mari state emergente. Conform celor mai recente estimări ale FMI, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,1% în acest an şi cu 3,6% în 2016, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât estima în luna iulie a acestui an.

AGERPRES