Fără a cita sursa informaţiilor sale, Magyar Nemzet susţine că parlamentarii din partidul la putere Fidesz au fost informaţi zilele acestea asupra solicitărilor FMI. Grupul parlamentarilor Fidesz este într-o reuniune de trei zile care se va încheia vineri la Sarvar, vestul Ungariei.

Solicitările FMI contravin cu politicile economice urmate până acum de premierul Viktor Orban, care a reuşit să stabilizeze bugetul graţie unor măsuri neconvenţionale, precum cea mai mare taxă pe bănci din Europa. Potrivit Magyar Nemzet, FMI ar dori ca această taxă să fie eliminată la fel ca şi preconizata taxa pe tranzacţiile financiare, taxă care ar urma să se aplice şi operaţiunilor derulate de Banca Naţională a Ungariei.

După şapte luni de amânări, autorităţile de la Budapesta, FMI şi UE au demarat în luna iulie a acestui an discuţiile pentru un împrumut, urmând ca acestea să fie reluate după vacanţa de vară. Două surse din apropierea negocierilor au declarat pentru Reuters că, după vizita iniţială la Budapesta, creditorii internaţionali au lăsat în urmă o listă de condiţii dure la care guvernul Ungariei trebuie să răspundă înainte ca discuţiile să se reia în toamnă.

Miercuri, premierul ungar Viktor Orban a declarat că în pofida condiţiilor dure se aşteaptă ca un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi UE să fie încheiat în toamnă. De asemenea, şeful echipei de negociere a Ungariei în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional, Mihaly Varga, a afirmat că Ungaria nu poate scăpa de un acord cu FMI/UE, însă programul creditorilor pentru Ungaria nu ar trebui să fie de temut, ci utilizat într-un mod inspirat.
SURSA: Agerpres