Oficialul FMI a apreciat că a existat un efort considerabil pentru a face economia mai solidă și mai rezistentă la șocuri, deoarece această stabilitate a venit în urma faptului că situația conturilor fiscale este mult mai bună decât în urmă cu șase ani.

"Așadar, credem că este extrem de important pentru România să nu pună în pericol această îmbunătățire considerabilă', a spus el.

De asemenea, reprezentantul rezident al FMI în România și Bulgaria a afirmat că 'România a făcut progrese considerabile cu adoptarea reformelor și așteptările în acest moment indică faptul că țara va putea finaliza acordurile stand-by din ultimii 5-6 ani'.

Obiectivul Guvernului român este obținerea unui deficit bugetar de 2,2% din PIB anul acesta, cu mult sub deficitul de 7,2% din PIB înregistrat în 2009.

Cel mai recent acord al României cu FMI, al treilea din 2009, este un acord stand-by în valoare de 4 miliarde de euro, care expiră anul viitor și probabil nu va fi reînnoit. Fondul Monetar Internațional a suspendat discuțiile privind actualul acord încheiat cu România până după alegeri.

'Programul va expira la un moment dat anul viitor și, după expirarea lui, vom evalua situația de la momentul respectiv', a declarat, la Sofia, Guillermo Tolosa.

În octombrie, Fondul Monetar Internațional a revizuit în creștere la 2,4% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook. În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creștere de 2,2% pentru economia românească.

Autoritățile de la București se așteaptă la o creștere economică de 2,8% în acest an, chiar dacă avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%.

În 2013, economia românească a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de creștere din Europa.