FMI: E nevoie de o politică monetară strictă în multe economii europene emergente

Inflația din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est este mai puternică decât în economiile avansate, ceea ce impune ca multe bănci centrale din regiune să mențină o poziție monetară restrictivă mai mult timp decât Banca Centrală Europeană, a declarat Alfred Kammer, un înalt oficial al FMI.

Ajutate de o reducere a creșterii prețurilor, unele bănci centrale din regiune au început să reducă ratele dobânzilor, în frunte cu Ungaria, Polonia și Republica Cehă. Banca Națională a României amânat deocamdată relaxarea ratelor.

Scăderea ratei inflației avansează mai lent în România, Moldova, Muntenegru, Ungaria și Serbia decât în restul regiunii CESEE, a declarat directorul Departamentului european al Fondului Monetar Internațional, Alfred Kammer.

„În general, presiunile inflaționiste din regiune rămân mai puternice decât în economiile avansate. Prin urmare, multe bănci centrale din regiune ar trebui să mențină o poziție monetară strictă pentru mai mult timp decât, de exemplu, BCE”, a mai spus el, potrivit Reuters.

O reducere a ratei dobânzii în iunie de către BCE este pe deplin luată în calcul de către investitori, iar majoritatea factorilor de decizie s-au aliniat în spatele unei astfel de măsuri.

Într-un discurs pregătit pentru un forum economic din orașul croat Split, Alfred Kammer a declarat că planurile guvernului de a retrage măsurile extraordinare de sprijin pentru gospodării și companii în acest an și anul viitor vor contribui la combaterea inflației prin reducerea cererii.

Alfred Kammer spune că o aterizare lină nu va fi ușoară în regiune

Oficialul FMI a spus că, în perioada 2021-2023, a avut loc o erodare a încrederii în instituțiile economice din Europa emergentă, mai multe bănci centrale confruntându-se cu interferențe politice.

„Permiteți-mi să fiu clar, băncile centrale trebuie să fie capabile să își îndeplinească mandatele privind inflația. Pentru aceasta, independența este esențială. Interferența erodează încrederea și face ca elaborarea politicilor să fie mai costisitoare”, a spus el.

Alfred Kammer a declarat că realizarea unei aterizări line în regiune nu va fi ușoară, dar este importantă, având în vedere sarcina și mai dificilă de a stimula perspectivele de creștere ale Europei emergente într-un mod durabil.

Chiar și înainte de pandemia COVID-19, viteza de convergență a economiilor europene emergente față de cele europene avansate a încetinit, a spus el.

Acest lucru înseamnă că țările vor converge, în mod normal, la standardele medii de viață din UE, excluzând membrii europeni emergenți, abia în jurul anului 2100, cu 50 de ani mai târziu decât se preconiza anterior, a spus el.