Parlamentul blochează creșterea taxelor și impozitelor în România

Florin Roman a anunțat că Parlamentul României a adoptat articolul din legea bugetului, în care a fost depus amendamentul PNL pentru a bloca creșterea impozitelor și taxelor în România în 2024, așa cum a fost solicitat de USR în PNRR.

„Parlamentul României a adoptat articolul din legea bugetului, în care am depus amendamentul PNL, prin care blocăm creșterea impozitelor și taxelor în România, în 2024, cerută de USR în PNRR”, a scris acesta pe Facebook.

Potrivit deputatului PNL, nu se introduc impozite, taxe, sau contribuții obligatorii noi. De asemenea, cele existente nu se majorează și nici nu se lărgesc bazele de impunere. Acesta a mai precizat și că nu se elimină și nu se reduc facilitățile existente.

Miercuri, pe 20 decembrie, parlamentarii urmează să voteze proiectul bugetului de stat pentru anul 2024.

Buget mai mare pentru țara noastră în 2024

În altă ordine de idei, Nicolae Ciucă a menționat o creștere semnificativă în bugetul României față de anul precedent. Liderul PNL a declarat că suma se va ridica la peste 350 de miliarde de euro. Această cifră reprezintă un moment istoric pentru țară. Într-o comparație relevantă, la începutul perioadei democratice românești în 1990, bugetul țării era de doar 28,9 miliarde de dolari.

Prin urmare, în 2024, România va dispune de un buget cu 50 de miliarde de euro mai mare comparativ cu cel din 2023. Politicianul a anunțat că bugetul este axat pe investiții. Acesta reflectă eforturile guvernanților de a realiza tranziția de la o economie bazată pe consum la una bazată pe investiții.

Nicolae Ciucă a abordat și subiectul bugetului de investiții prevăzut pentru anul viitor. Potrivit liderului PNL, acesta va reprezenta 7,3% din Produsul Intern Brut (PIB). Politicianul a precizat că o proporție semnificativă din aceste fonduri de investiții este direcționată către dezvoltarea infrastructurii și digitalizare.

În anul următor, se estimează că investițiile vor juca un rol semnificativ în stimularea creșterii economice, contribuind la jumătate din această creștere. Premierul Marcel Ciolacu a indicat că ritmul de expansiune al investițiilor va fi de două ori mai mare decât cel al consumului.

Marcel Ciolacu a evidențiat că proiectul de buget se bazează pe o creștere economică estimată între 3% și 4%, plasându-se astfel pe locul al doilea ca importanță în Uniunea Europeană. Mai multe puteți citi aici.