Premierul Florin Cîțu a făcut o serie de declarații despre tragedia de la Constanța. El a anunțat că l-a sunat pe primarul Constanței și i-a cerit acestuia să o demită pe managerul spitalului din Constanța, unde a avut loc cumplita tragedie. Primul ministru nu s-a oprit aici cu deciziile radicale. El a decis, ca în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase, să îl demisă și pe șeful Agenției Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate .

„Este de neacceptat că se întâmplă astfel de tragedii. E o realitate pe care încercăm să o schimbăm după 30 de ani în care nu s-a făcut”, a spus Florin Cîțu.

El a evitat să se pronunțe asupra cauzelor incendiului. În opinia sa, e important ca Ministerul Sănătății să caute soluții pe termen scurt ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.

„Am pus întrebarea și aștept răspunsul de la specialiști dacă această tragedie putea fi evitată Am cerut anchetă la Ministerul Sănătății pentru a vedea cum s-a pregătit valul 4, voi avea rezultatele în acest weekend. Știm deja că nu aveam suficiente paturi ATI”, a arătat Florin Cîțu. El a spus că își dorește ca Ministerul Sănătății să prezinte public soluțiile pentru secțiile ATI după tragedia de la Piatra Neamț.

Florin Cîțu: Îl demit pe domnul președinte

„L-am sunat pe primarul Constanței să o demită pe managerul spitalului. L-am demis pe președintele ANMCS, care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nici o evaluare privind acreditarea spitalelor. La acest spital din Constanța erau mai multe nereguli și am văzut că președintele nu a făcut nici o evaluare, s-a bazat doar pe declarații pe propria răspundere a managerilor de spitale.

Am observat că domnul președinte când a luat conducerea nu a făcut evaluare și s-a bazat pe declarații. Îl demit pe domnul președinte”, a spus premierul.

Șeful Executivivului a mai accentuat și faptul că se așteaptă la aceeași intrasigență de la Ministerul Sănătății. El a explicat că Guvernul a dat suficienți bani pentru spitale, 5,7 miliarde de lei în plus față de 2020.

„Spitalul din Constanța a primit 22,6 milioane de lei, din care 5 milioane folosiți anul acesta.  ISU a înștiințat în 2017 spitalul să obțină aviz de incendiu, sunt multe astfel de nereguli pentru care azi am cerut demiterea managerului spitalului”, a punctat Florin Cîțu.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin