Moţiunea este una simplă și are ca titlu „Guvernare PNL, numele tău este austeritate”. Potrivit moțiunii, social democrații nu intenționau să pună în aplicare acest demers, însă Florin Cîțu este cel care a dat startul prin declarațiile făcute.

„Nu, nu aveam de gând să recurgem la acest instrument democratic de sancţionare a activităţii unui guvern şi a unui ministru de Finanţe decât după o perioadă de activitate, o perioadă de documentare, de analiză şi decizie, şi mai puţin de comentarii, aluzii şi speculaţii publice făcute chiar din interiorul unei instituţii respectabile a statului – Ministerul Finanţelor Publice. Însă domnul Cîţu, în calitate de ministru, şi-a permis să facă declaraţii hazardate şi iresponsabile doar pentru a servi unor comenzi politice ale partidului pe care îl reprezintă într-un moment cu maximă expunere publică – campania electorală pentru prezidenţiale”, se precizează în moţiunea simplă semnată de grupul parlamentar al PSD din Senat.

De asemenea, în moțiunea semnată de PSD se mai precizează și că din cauza scăderii leului, populația României va avea de suferit.

Românii, facturi mai mari de plătit

„În acest moment, scăderea leului în raport cu euro şi dolarul american, ceea ce se va traduce pentru populaţia României în creşterea facturilor, a preţurilor bunurilor şi tarifelor la servicii, a ratelor la creditele bancare şi inflaţie”, se mai arată în moțiune.

În plus, PSD-ul este îngrijorat și de indicele ROBOR, care a atins cea mai mare valoare din ultima lună. Se pare că acest lucru este din cauza declarațiilor publice făcute de ministrul de Finanțe.

„Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,03%, cel mai mare nivel din ultima lună, potrivit datelor publicate, luni, 2 decembrie, de Banca Naţională a României (BNR). Vineri, ROBOR la 3 luni a stagnat la 2,99%. Luni, acest indice a urcat la 3,03%, cel mai mare nivel din 29 octombrie, când a fost tot 3,03%”. Astfel, luna noiembrie a venit cu recorduri de depreciere a monedei naţionale, iar principala cauză este inconştienţa declaraţiilor publice făcute de domnul Cîţu din postura de ministru de Finanţe”.

Această moțiune nu conduce la revocare şi nu îi obligă pe membrii să demisioneze.