Florin Cîțu nu renunță la reducerea CAS cu 5%: Încerc să îi conving. Sunt mai multe scenarii pe masă

Așadar, liberalul a spus că Palatul Parlamentului că a văzut tot felul de propuneri care „vin pentru un anumit sector sau altul” iar acest lucru nu i se pare normal.

„Încerc să îi conving pe partenerii de coaliţie. Sunt mai multe scenarii pe masă. Din punctul nostru de vedere, este măsura care ajută pe toată lumea şi nu discriminează. Eu am văzut tot felul de propuneri care vin pentru un anumit sector sau altul. Nu mi se pare normal.

PNL vrea să îi ajute pe toţi românii, pe toţi angajaţii din România, nu doar pe unii sau pe alţii în funcţie de ce ministru are mai multă putere de convingere. (…) Mai sunt şi alte măsuri pe masă. În acelaşi timp, iarăşi nu pot să fiu de acord cu măsuri care cresc veniturile doar în sectorul bugetar, pentru că asta înseamnă implicit taxe mai mari pentru cei din sectorul privat şi nu putem să susţinem aşa ceva”, a declarat Florin Cîţu.

Liderul PNL a spus acest lucru în contextul în care parlamentarii din formațiunea sa au depus săptămâna trecută un amendament pentru modificarea Codului fiscal care prevede diminuarea contribuţiei pentru asigurări sociale (CAS) cu 5.

Angajații care ar putea scăpa de plata CASS

Într-o postare pe pagina de Facebook a Federației ”Solidaritatea Sanitară”, reprezentanții acesteia cer ca toți angajații din Sănătate să fie scutiți de plata CASS, precizând că zeci de angajați din acest domeniu au un salariu de bază net mai mic decât salariații necalificați din construcții. De asemenea, aceștia au atașat și tabele cu salariile la care fac referință.

„Dacă principiul importanţei sociale a muncii constă în faptul că salarizarea (inclusiv scutirea de contribuţii şi impozit deoarece influenţează netul) se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor cum este posibil ca o funcţie de specialitate din sistemul sanitar să fie renumerată sub nivel unui muncitor necalificat?”, se arată în postare.

Reprezentanții mai spun că au solicitat scutirea de CASS, care reprezintă 10 procente, pentru toți cei care lucrează în Sănătate, subliniind că aceștia nu beneficiază de nicio facilitate specifică domeniului în care lucrează, așa cum se întâmplă în alte sectoare de activitate.

Solicitarea a fost făcută Ministerului Sănătății și Guvernului, dar a fost prezentată și în Comisia de dialog social din Ministerul Sănătății.