Decizie de ultimă oră luată de premierul Florin Cîțu. Brașoveanul Octav Bjoza, decorat de președintele Klaus Iohannis în 2014 cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavalernu mai este subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

Decizia a fost deja semnată de premierul Cîțu și a apărut în Monitorul Oficial. 

De menționat este faptul că Octav Bjoza este din 2009 președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR) și a fost numit, din 1 octombrie 2014, în funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML, fostul Secretariat de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor – SSPR), în subordinea Secretariatului general al Guvernului.

Totuși, după ce fostul secretar de stat al SSPR, Adrian Sanda, a fost arestat preventiv, în dosarul privind acordarea ilegală de titluri de revoluţionar, în noiembrie 2016, premierul Dacian Cioloș l-a demis și, potrivit deciziei, Octav Bjoza a preluat atribuțiile.

„Subsecretarul de stat Octav Bjoza exercită atribuțiile secretarului de stat al Secretariatului până la numirea conducătorului instituției, în condițiile legii”. A îndeplinit funcția de secretar de stat timp de doi ani, revenind din 2018 la cea de subsecretar.

Klaus Iohannis l-a decorat

Pe 22 decembrie 2014, în prima zi de mandat ca președinte, Klaus Iohannis l-a decorat pe Octav Bjoza cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. La acel moment, șeful statului preciza că prin acest gest recunoaște și onorează „sacrificiul și curajul de care au dat dovadă femeile și bărbații care au suferit și pierit pentru libertate în vremea comunismului și în zilele din decembrie ’89”.

Decorația din 2014 nu este singura primită de Octav Bjoza. În 2013, acesta a mai primit Decorația Regală „Nihil Sine Deo”. Brașoveanul a fost invitat la Castelul Peleș, de către Regele Mihai, decorația fiindu-i acordată tot în numele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea