„Dinamica investiţiilor rămâne importantă şi în trimestrul trei. Este un lucru care a fost menţionat şi de Banca Naţională a României. Indicatorul se cheamă investiţii în mijloace fixe brute.

În prima jumătate a anului, România a fost singura ţară din Uniunea Europeană unde acest indicator a avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Scenariul este anunțat din luna aprilie

El a precizat că România se îndreaptă către scenariul anunţat încă din luna aprilie, respectiv o contracţie de 4% în acest an, iar obiectivul pentru 2021 este de a anula căderea economică din 2020.

„Un alt lucru pe care trebui să îl menţionăm este că la începutul anului se spunea că România o să aibă o scădere economică de minus 9%, acele scenarii apocaliptice, dar cam toată lumea se îndreaptă spre scenariul pe care l-am prezentat încă din aprilie: o scădere de aproape 4 puncte procentuale, dar în acelaşi timp obiectivul nostru rămâne ca în 2021 creşterea economică sa anuleze căderea din 2020.

Dacă ar fi acum să ne uităm care au fost câteva dintre elementele care au contribuit negativ la dinamica creşterii economice în acest trimestru, am spus agricultura, şi aici cam toţi economiştii şi analiştii sunt de acord că agricultura a avut o contribuţie negativă”, a explicat şeful de la Finanţe.

Nivelul dobânzii reale este un indicator important

În opinia sa, nivelul dobânzii reale din România este, de asemenea, un indicator important, în condiţiile în care o creştere a dobânzii poate afecta negativ dinamica economică.

„Mai sunt analize care se uită la nivelul dobânzii reale din România relativ la alte ţări, cât a contribuit, dacă a contribuit la acest rezultate în trimestrul trei. Ştim foarte bine că relaţia între dobânda reală şi creştere economica este inversă.

Dacă dobânda reala creşte poate să afecteze negativ dinamica economică sau dacă este mai mare. Repet, creşterea economică în trimestrul trei este în grafic, revenirea economică începe din trimestrul trei, veţi vedea că în trimestrul patru lucrurile se vor îmbunătăţi şi mai departe, aşa cum am avut toate estimările şi dinamica pentru 2020, în jurul unei contracţii de 4 puncte procentuale plus minus 0,2 puncte procentuale. Este ceea ce estimăm în acest moment”, a adăugat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Potrivit datelor semnal anunţate de Institutul Naţional de Statistică, date vineri publicităţii, România a consemnat o scădere economică de 6% în trimestrul III din 2020, raportat la perioada similară din 2019, însă faţă de trimestrul anterior a înregistrat o creştere de 5,6%.