Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu a declarat miercuri că rezerva României este suficientă pentru a face faţă oricăror presiuni asupra finanţării sau a cursului de schimb şi a promis că în scurt timp va linişti pieţele cu măsuri destinate reducerii deficitului bugetar, transmite Bloomberg.

Cîţu a refuzat să ofere alte detalii precizând însă că Guvernul nu vrea “să apese prea tare pe pedala de frână”, în contextul înrăutăţirii perspectivelor economice mondiale.

Ministrul de Finanţe a mai spus că România va emite obligaţiuni pe pieţele internaţionale “în prima parte a anului următor” având în vedere faptul că cererea de pe piaţa locală este una puternică. “Nu văd presiuni prea mari asupra finanţării”, a spus Florin Cîţu.

Banca Naţională a României (BNR) a intervenit pe pieţele valutare pentru a susţine cursul de schimb al leului după ce îngrijorările cu privire la efectele creşterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflaţiei şi bugetului au dus leul la un minim istoric luna trecută. La rândul său, Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai mare deficit bugetar din UE atât în acest an cât şi anul viitor.