Premierul Florin Cîţu a oferit mai multe detalii, marţi, despre modul în care va evalua performanţa miniştrilor săi şi când anume va lua o decizie, dacă se va impune. Prim-ministrul spune că pot exista fără probleme evaluări şi în cadrul coaliţiei de guvernare, însă o decizie finală privind execuţia bugetară sau soarta vreunui ministru îi aparţine lui personal.

Cîţu: În vară, premierul evaluează, bineînţeles, pentru că avem un singur premier

“Aici cred că lucrurile sunt foarte simple. În legea bugetului, voi încerca să introduc aceşti indicatori sau aceste ţinte intermediare. În vară, premierul evaluează, bineînţeles, pentru că avem un singur premier.

Evaluează performanţa miniştrilor şi execuţia bugetară şi, apoi, luăm decizii pe baza acestora. (…) Se pot face evaluări în coaliţie, bineînţeles, dar deciziile privind evoluţia sau execuţia bugetară le ia premierul”, le-a răspuns Florin Cîţu jurnaliştilor care doreau să afle cine va face evaluarea miniştrilor din Guvern.

“Aşa se lucrează peste tot în lume, nu este ceva diferit”

Premierul Cîţu a dat şi un exemplu de situaţie în care un ministru ar putea fi remaniat în urma evaluării din vară. El spune ca va aborda situaţia la fel cum se lucrează, de ani de zile, şi în sectorul privat.

“Execuţia bugetară este simplu de văzut, nu trebuie să fie o coaliţie sau… (…) Evaluările se fac foarte simplu. Avem execuţia bugetară, care este transparentă. Avem acest buget, vedem cum a fost execuţia până la jumătatea anului şi, atunci, vom lua decizii.

Unele decizii vor fi de a reduce din bugetul ministerului respectiv, dacă nu a fost făcută execuţia, dacă vedem o execuţie foarte proastă s-ar putea să avem nevoie de un alt expert în acel moment. Deci, lucrurile sunt foarte simple. Dar, aşa se lucrează peste tot în lume, nu este ceva diferit, aşa lucrează toţi, de ani de zile, şi în sectorul privat. Deci, nu văd o problemă aici”, a mai precizat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

În urmă cu trei zile, premierul afirma că aşteaptă de la membrii Cabinetului “performanţă” şi “eficienţă”. El preciza că la jumătatea anului va face o evaluare cu “mandatele pe masă”, declarându-se nemulţumit de faptul că unii dintre miniştri optează, în primul rând, pentru subvenţii alocate companiilor cu pierderi, decât pentru investiţii.