Florin Barbu a informat că autoritățile lucrează la un proiect prin care se va limita limita adaosul comercial la produsele românești. Potrivit explicațiilor oferite de ministrul Agriculturii, măsura va fi implementată cu siguranță în acest an.

Florin Barbu spune că proiectul va fi implementat în acest an

Ministrul a amintit și de faptul că ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie.

„Sigur că îl vom vedea anul acesta, se lucrează la acest proiect. În momentul de față știm foarte bine că ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie – și le mulțumesc colegilor pentru că și astăzi vedem o scădere a inflației și astăzi vedem, din datele Institutului Național de Statistică, că indicele prețului de consum a scăzut pe cele 21 de alimente de baze din ordonanța pe care noi am dat-o în Guvernul României, cu procente între 8 și peste 30%”, a declarat Florin Barbu.

Acesta a spus și că nu va da drumul la acest act normativ până când toți factorii implicați nu vor fi de acord. Este vorba despre zona de retail, procesatori și Consiliul Concurenței.

În moment în care actul normativ va fi finalizat, spune ministrul, va fi prima conferință pe care Ministerul Agriculturii o va pune la dispoziție presei.

„Se lucrează, nu voi da drumul la acest act normativ până toți factorii implicați – vorbim aici de zona de retail, vorbim de procesatori, vorbim de Consiliul Concurenței – nu ne vom pune de acord cu acest act normativ. Sigur, când vom finaliza acest act normativ va fi prima conferință pe care Ministerul Agriculturii o va pune în cadrul ministerului și va pune la dispoziție presei din România”, a spus ministrul.

Potrivit ministrului, documentul nu ar putea fi aprobat până la sfârșitul lunii iunie. Totuși, există și „o variantă de aprobare prin ordonanță, apoi să fie transmis către Parlament pentru aprobare”.

florin barbu
Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Calin

Măsura se va aplica pentru toate produsele din România

Florin Barbu a explicat apoi că există „o practică comercială neloială”. Mai precis, vedem produse românești cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic.

El a subliniat că își dorește ca toți românii să aibă acces la „alimente românești în retail și la prețuri corecte”.

„Nu, pentru toate produsele procesate în România, pentru că există o practică comercială neloială, astfel încât vedem produse românești cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic. Ne dorim foarte mult ca toți românii să aibă acces la alimente românești în retail și la prețuri corecte. Şi, mai mult de atât, această ordonanță sau proiect de lege care va veni va sprijini practic consumul de alimente românești și, doi, creșterea nivelului de procesare în România, pentru că știți și în perioada următoare atât Ministerul Agriculturii, prin fondurile europene, pe o măsură foarte bună, DR 22, de procesare în România, cât și programul important pe care l-am lansat, INVESTALIM procesare în România, în două luni de zile România poate semna contracte de peste 2 miliarde de euro procesare în România și de aceea avem nevoie de aceste legi pentru ca aceste produse pe care procesatorii le realizează să ajungă pe raft și să ajungă la un preț corect pentru consumatori și pentru românii cu venituri mici și medii”, a completat ministrul.