Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a oferit detalii despre beneficiile financiare obținute de România de la aderarea la Uniunea Europeană și despre utilizarea fondurilor europene în sectorul agricol.

100% grad de absorbție a fondurilor europene

Oficialul a subliniat că România a beneficiat de 41 de miliarde de euro de la aderarea la UE și a atins un grad de absorbție de 100% pentru exercițiul financiar anterior.

Ministrul Barbu a declarat că, în exercițiul financiar trecut, România a cheltuit 16,3 miliarde de euro, atingând astfel un grad de absorbție de 100% al fondurilor europene disponibile.

Florin Barbu a prezentat și detalii despre alocările financiare pentru exercițiul 2023-2027, menționând că România are la dispoziție 15,9 miliarde de euro. Din această sumă:

  • 9 miliarde de euro sunt alocate pentru subvenții și plăți directe către fermieri.
  • 6 miliarde de euro sunt destinate investițiilor în utilaje, procesare, dezvoltarea de ferme noi și realizarea de pensiuni agro-turistice.

„Pe exercițiul financiar 2023-2027 avem 15,9 miliarde de euro, din care 9 miliarde de euro sunt subvenții, plăți directe către fermieri, 6 miliarde înseamnă investiții în utilaje, procesare, în dezvoltarea de ferme noi și realizarea de pensiuni agro-turistice”, a explicat ministrul Agriculturii.

Buget record pentru ministerul Agriculturii în acest an

Florin Barbu a precizat că, în acest an, Ministerul Agriculturii beneficiază de cel mai mare buget de până acum, reprezentând 2% din PIB. Bugetul ministerului include:

  • 28 de miliarde de lei sub formă de credite bugetare.
  • 32 de miliarde de lei sub formă de credite de angajament.

Interdicția cerealelor ucrainene în România nu va expira

În ceea ce privește cerealele ucrainene, ministrul Florin Barbu a precizat că interdicția în România nu va expira. El a subliniat că România a fost primul stat care a ajuns la o înțelegere cu Ucraina.

Astfel, a fost creat un mecanism pentru licențierea produselor ce pot fi comercializate pe teritoriul României.

De asemenea, el a menționat că intermediarii au fost eliminați din Ordonanța privind importul de cereale pe teritoriul țării noastre.

El a precizat că discuțiile despre culoarele de solidaritate continuă. Ministrul a declarat că a vizitat de multe ori Portul Constanța și a asigurat fermierii români că, în acest an, au la dispoziție dane separate pentru exportul de cereale.