Anunț pentru românii cu credite la bănci! Vestea venită de la BNR. Nimeni nu se aștepta

Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcției Stabilitate Financiară a Băncii Naționale a României (BNR), este de părere că majorările dobânzii din ultima perioadă au contribuit destul de mult la creșterea serviciului datoriei.

Totuși, spune el, cei care au credite ipotecare standard au o capacitate de plată mai bună.

„La populaţie un singur mesaj şi anume că pentru debitorii cu credit ipotecar standard….vedem că din datele noastre aceştia sunt cei mai mulţi în sistem şi măsurile de protecţie cu privire la gradul de îndatorare ajută. Atunci când la nivelul BNR s-a implementat respectiva măsură, de a se accepta un grad maxim de îndatorare de 40%, sau 45 %, după caz, acest grad de îndatorare maxim a fost croit pentru a lua în calcul eventuale creşteri ale ratelor de dobândă, scăderi ale venitului disponibil sau pentru creditele în valută deprecieri ale monedei.

Prin urmare, într-adevăr, creşterile de dobândă din ultima perioadă au afectat semnificativ şi au contribuit semnificativ la creşterea serviciului datoriei, însă cei cu credite ipotecare standard au o capacitate mai bună de plată. Prin urmare, mesajul de aici este chiar dacă în vremuri bune, cu rate de dobândă foarte reduse, ar putea părea mai puţin confortabilă constrângerea de a nu permite un grad cât mai mare de îndatorare, când te uiţi pe o perioadă mai lungă, pe un ciclu, vedem că asemenea măsuri, care se implementează tot mai mult la nivel european, ajută. Ajută debitorii să-şi gestioneze mai bine de datoriile”, a fost explicația bancherului.

Vorbind la cea de-a 25-a ediție a Forumului Bancar Român, Florian Neagu s-a referit la profitabilitatea din sectorul bancar și din economia reală, subliniind că profitabilitatea este aproape dublă în economia reală.

Apelul la creditul bancar este modest

De asemenea, el a mai declarat că a fost analizat modul în care firmele se finanțează și s-a descoperit că apelul la creditul bancar este unul modest.

Primul loc este ocupat de creditul comercial, spune bancherul, care adaugă că acesta nu este cel mai ieftin. Calculele arată că acesta poate fi mai scump decât cel bancar cu zece de procente.

„Şi noi, la Banca Naţională, ne uităm cam care este rata de neperformanţă a creditelor comerciale versus credite bancare. Şi rata de neperformanţă a primelor e de trei ori mai mare decât a creditelor bancare. Prin urmare, a te finanţa prin credit comercial ai un risc de aproape trei ori mai mare să pierzi tu ca firmă comparativ cu apelul la bănci”, a spus Florian Neagu.

Economia poate fi susținută în continuare

Nu în ultimul rând, bancherul a spus că acest sector este pregătit să susțină în continuare economia, subliniind că există resursele, capitalul și lichiditatea necesare pentru ca această finanțare să nu ia final.

La rândul lui, președintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi directorul general al CEC Bank, Bogdan Neacşu, a vorbit și el despre susținerea în continuare a economiei.

„Trebuie să ne facem treaba în acest context şi să asigurăm intermedierea financiară. Acesta este rolul principal al băncilor comerciale, ca plecând de la astfel de semnale să găsim acele soluţii prin care să facem aceste lucruri.

Ei bine, de la începutul pandemiei tot vedem că sunt tot felul de elemente care ne încearcă: am învăţat să lucrăm de la distanţă, am accelerat foarte mult digitalizarea şi este un subiect care din punctul meu de vedere trebuie continuat.

Sunt eforturi uriaşe în investiţii, pe care băncile le fac, dar iată după mai bine de doi ani de zile putem spune că suntem un exemplu, pe lângă celelalte industrii, vizavi de ce înseamnă adopţia tehnologiei şi evident promovarea serviciilor bancare. Şi asta ajută, fără doar şi poate în ce înseamnă intermedierea financiară”, a spus Bogdan Neacşu.