Este cel mai puternic ritm de creştere din UE, însă politicile fiscale prociclice şi majorarea rapidă a salariilor în 2017 au crescut riscul de supraîncălzire a economiei, avertizează agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.

Fitch subliniază că luna trecută, când a confirmat ratingul de ţară al României la “BBB minus” cu perspectivă stabilă, a revizuit în sus estimările privind avansul economiei româneşti în anul 2017, de la 4,8% până la 5,1%.

Agenţia de evaluare adaugă că dacă datele preliminare privind creşterea economică din trimestrul al doilea se vor confirma ar putea decide o noua revizuire a estimărilor de creştere.

Compania estimează pentru următorii 2 ani, încetinirea ritmului de creştere, pe măsura ce impactul politicilor se va diminua, până la 3,4% în 2018 şi 3,5% în 2019, dar va rămâne deasupra mediei de 3% înregistrate de ţările din categoria de rating ‘BBB’.

“Cu toate acestea, creşterea rapidă a început să ridice anumite riscuri la adresa indicatorilor externi şi există de asemenea posibilitatea unei supraîncălziri pe măsură creşterea salariilor depăşeşte creşterea productivităţii”, susţin analiştii Fitch.

Creşterea puternică se datorează şi relaxării fiscale. Reducerea accizelor şi a TVA au condus la ratarea ţintelor fiscale, veniturile din taxe au rămas constante, în timp ce cheltuielile au crescut.

În primele cinci luni deficitul bugetar al României a fost aproape de trei ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Analiştii se aşteaptă la unele reduceri ale consumului guvernamental şi ale cheltuielilor de capital, în timp ce salariile mai mari vor contribui la majorarea veniturilor din contribuţiile sociale.

Cu toate acestea, se mizează în continuare pe majorarea deficitul bugetar în acest an până la 3,7% din PIB, de la 3% din PIB în 2016. În plus, prognozele Fitch arată că datoria publică va creşte până la 43,6% din PIB la finele lui 2019, de la 37,6% la sfârşitul anului 2016.

Analiştii Fitch susţin că politica fiscală pe termen mediu este mai puţin clară după schimbările politice din luna iunie. Guvernul condus de Mihai Tudose a anunţat că are de gând să modifice Codul fiscal în 2018, dar deocamdată nu este clar dacă acest plan este compatibil cu ţintele sale fiscale, iar aceste modificări ar putea provoca tensiuni politice.