"Ratingul ‘AAA’ atribuit Franţei ar fi în pericol în cazul în care o nouă intensificare a crizei din zona euro ar conduce la o încetinire economică mai accentuată în Franţa şi în Europa, ceea ce ar obliga Parisul să vină în ajutorul băncilor franceze", se arată în comunicatul Fitch Ratings.

"La fel ca şi alte state care beneficiază de un rating ‘AAA’, creşterea datoriei guvernamentale a redus marja de manevră bugetară pentru a absorbi viitoarele şocuri fără a submina ratingul AAA. Principala îngrijorare în cazul Franţei este că intensificarea crizei din zona euro va conduce la pierderi suplimentare care să afecteze bugetul", subliniază Fitch.

Potrivit agenţiei, deficitul public al Franţei ar urma să ajungă la 4% din PIB în 2013 iar Parisul va fi nevoit să adopte noi măsuri de austeritate dacă vrea să-şi atingă ţinta de reducere a deficitului la 3% din PIB pe care şi-a propus-o pentru 2013. De asemenea, Fitch estimează că datoria Franţei va atinge un nivel maxim de 91,7% din PIB în 2014, un nivel considerat conform cu al altor state din categoria ‘AAA’.

Luni, o altă mare agenţie de evaluare financiară, Moody’s Investors Service, a avertizat că recenta majorare a costurilor de creditare ale Franţei şi perspectivele mai slabe de creştere a economiei ar putea avea implicaţii negative pentru ratingul ţării.