Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, la „BB+” şi, respectiv, „BBB-„, cu perspectivă stabilă, apreciind că statul va reuşi să găsească o cale spre o revenire economică bazată pe exporturi.

Plafonul de ţară şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută au fost menţinute la nivelul „BBB”, respectiv „B”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

„România se confruntă cu provocări semnificative în privinţa reducerii deficitului bugetar, în contextul recesiunii”, a declarat Douglas Renwick, director la Fitch Sovereign Group.

Renwick consideră totuşi că „guvernul şi-a demonstrat angajamentul pentru consolidarea bugetului, iar agenţia anticipează că România va fi capabilă să se înscrie pe o cale de redresare susţinută de exporturi şi să stabilizeze finanţele publice”.

Poziţia externă a României s-a îmbunătăţit considerabil în ultimele 18 luni, ca urmare a susţinerii balanţei de plăţi şi a ajustării considerabile a contului curent.

Fitch anticipează ca activele străine lichide ale României vor acoperi 150% din datoriile externe care ajung la maturitate în 2010.

Astfel, principalul risc la adresa ratingului suveran s-a transferat de la finanţele externe la cele publice, se arată în comunicat.

SURSA: Mediafax