De asemenea, ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută a fost confirmat la ‘F3’ iar plafonul de ţară a fost confirmat la ‘BBB plus’.

‘Afirmarea pune în balanţă poziţia de creditor extern net, bilanţul suveran solid al Rusiei şi creşterea flexibilităţii cursului de schimb, contrabalansate de măsurile ezitante faţă de o consolidare fiscală mai mare, reformele structurale necesare pe fondul volatilităţii preţului petrolului şi mediul economic global incert’, se arată în comunicatul Fitch.

Potrivit agenţiei, datoria guvernamentală generală a Rusiei este una scăzută, 11% din PIB în 2011, iar guvernul deţine 112 miliarde de dolari (7% din PIB) în fonduri suverane, ceea ce ar trebui să oferă flexibilitate financiară şi o protecţie împotriva unei scăderi bruşte a preţului petrolului.

Fitch crede că Rusia a făcut faţă relativ bine crizei datoriilor din zona euro, însă perspectivele pentru revenirea la ritmurile de creştere de 7% înregistrate înaintea crizei par îndepărtate în absenţa unor reforme structurale majore.

Fitch subliniază că în absenţa unei consolidări fiscale mai mari, o scădere drastică şi susţinută a preţului petrolului ar putea slăbi finanţele publice şi economia, ceea ce ar putea conduce la o retrogradare a ratingului de ţară. În sens invers, noi paşi spre o reducere ambiţioasă a deficitului non-petrolier, cumulată cu o reducere susţinută a inflaţiei ar putea conduce la o îmbunătăţire de rating.
SURSA: Agerpres