Băncile elene vor avea dificultăţi în reechilibrarea mixului de finanţare şi s-ar putea confrunta cu presiuni asupra ratingurilor, ca urmare a retragerii treptate de către Banca Centrală Europeană (BCE) a măsurilor excepţionale de suplimentare a lichidităţilor din piaţă, potrivit Fitch.

Instituţiile financiare elene, în special cele care sunt dependente în mai mare măsură de fonduri de la BCE, se confruntă cu problema înlocuirii acestei surse de finanţare cu altele mai tradiţionale, cum ar fi depozitele clienţilor, emisiunile de obligaţiuni sau operaţiunile pe piaţa interbancară, precum şi cu necesitatea îmbunătăţirii nivelului lichidităţilor, a declarat Cristina Torrella, director la Fitch în domeniul bancar.

Incapacitatea de a face acest lucru ar putea amplifica presiunile de revizuire în scădere a ratingurilor, pe lângă problemele legate de scăderea calităţii activelor şi a profitabilităţii, a spus Torella.

Băncile, dependente de depozitele clienţilor

„Un factor pozitiv este faptul că bancile mari au o poziţie puternică pe piaţa internă, cea ce permite deţinerea unei baze largi a depozitelor, şi au capacitatea să acceseze pieţele wholesale când interesul pentru obligaţiunile băncilor elene va reveni la un nivel normal”, a adăugat ea. Potrivit Fitch, băncile continuă se se finanţeze, în cea mai marea parte, prin depozitele clienţilor.

Totuşi, condiţiile dificile de pe pieţele wholesale şi concurenţa puternică pentru atragerea depozitelor a determinat băncile elene să acceseze în mai mare măsură finanţarea BCE (8,5% din totalul activelor din sistem, la sfârşitul lui noiembrie 2009).

Îngrijorări reduse pe termen scurt

Pe termen scurt, îngrijorarea Fitch privind capacitatea de finanţare a băncilor din Grecia este totuşi scăzută, având în vedere numărul redus al datoriilor care ajung la maturitate în 2010, încetinirea semnificativă a creditării, emisiunile de obligaţiuni ale unor bănci mari, care au avut loc recent, şi finanţarea negarantată limitată prin intermediul unor bănci străine.

Printre băncile elene importante cu operaţiuni în România se numără National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank, Bank of Cyprus, Marfin Bank.

SURSA: Mediafax