Fitch a redus ratingul financiar al Barclays şi Credit Suisse cu două trepte, de la AA- la A şi cu un nivel, ratingul financiar al Bank of America, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank şi Goldman Sachs.

Provocările de pe pieţele financiare cu care se confruntă băncile "rezultă atât din evoluţiile economice, cât şi de pe urma multelor schimbări de reglementare", şi-a explicat decizia agenţia de evaluare.

Într-un al anunţ referitor la reducerea ratingului Citigroup, Fitch a invocat "impulsul politic" împotriva utilizării banilor contribuabililor pentru a sprijini băncile pe timp de criză.

Acţiunile Fitch vin în urma reducerilor de rating a câtorva bănci importante iniţiate de Standard & Poor’s, la sfârşitul lunii trecute. Decizia S&P  a survenit ca urmare a modificărilor sistemului de rating pentru a incorpora lecţiile învăţate în timpul crizei financiare. Şi Moody’s a redus ratingul câtorva bănci.

Jens Dubrowski, purtător de cuvânt la Bank of America, instituţia al cărei rating a fost căzut de toate cele trei agenţii importante, a declarat că "această decizie este motivată mai mult de îngrijorările asupra economiei globale decât de calitatea creditului oferit de Bank of America. Noi continuăm să menţinem un nivel de lichiditate puternic şi să acumulăm rezerve de capital".

Tot joi, Fitch a confirmat ratingul A pentru JPMorgan Chase, Morgan Stanley şi UBS şi  de A+ pentru Societe Generale.

Te-ar putea interesa și: