Agenţia de rating Fitch a crescut ratingul Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB) de la BBB+ la A-, reflectând diversificarea continuă a operaţiunilor băncii în întreaga Uniune Europeană, ulterior relocării sediului la Budapesta, informează banca, printr-un comunicat remis, miercuri, Agerpres.

Fitch apreciază pozitiv strategia globală de europenizare a IIB, exprimată în special printr-o schimbare a operaţiunilor de creditare a băncii şi a structurii acţionariatului, concentrându-se pe o pondere mai mare a împrumuturilor în regiune şi pe o pondere crescută a acţionarilor UE în cadrul băncii.

După cum observă agenţia, „de la ultima revizuire, au existat o serie de evoluţii pozitive – în special ratingul mediu al împrumuturilor şi garanţiilor s-a îmbunătăţit în prima jumătate a anului 2020 de la ‘B+’ la ‘BB-‘, datorită concentrării continue a activităţii de împrumut către entităţi cu sediul în UE”.

IIB, singura bancă multilaterală de dezvoltare care şi-a crescut ratingul în 2020

Fitch a apreciat, de asemenea, nivelul redus, de 1,5%, al creditelor neperformante ale băncii, „riscul scăzut de concentrare” măsurat de cele mai mari cinci expuneri, angajamentul acţionarilor de a sprijini în continuare instituţia cu capital proaspăt până în 2022, menţionând „profilul excelent de capitalizare” al IIB şi „amortizorul puternic de lichiditate”, precum şi diversificarea crescândă a surselor de finanţare, se menţionează în comunicat.

IIB este astfel singura bancă multilaterală de dezvoltare care şi-a crescut ratingul în 2020, reflectând îmbunătăţirile structurale ale băncii şi rezistenţa la recesiunea Covid-19. Ca urmare a acestei creşteri, toate ratingurile internaţionale de credit ale IIB se află în prezent în categoria ‘A’; A – acordat de către Fitch, S&P şi Moody’s, şi A de ACRA.

„Într-un an în care agenţiile de rating au retrogradat mai mulţi emitenţi decât oricând, primirea unui upgrade vorbeşte foarte mult despre îmbunătăţirile remarcabile care au fost operate de când Banca s-a mutat în Budapesta”, a afirmat Elliott Auckland, economist-şef al IIB şi responsabil cu ratingurile.