Fitch a confirmat, joi, ratingul grupului farmaceutic francez Sanofi-Aventis pentru datoriile pe termen lung la nivelul „AA-„, cu perspectivă stabilă, iar calificativul pentru creditele pe termen scurt a fost menţinut la „F1+”.

Agenţia a menţinut ratingurile după ce Sanofi-Aventis a încheiat un acord prin care preia participaţia de 50% deţinută de Merck la compania mixtă Merial, pentru patru miliarde de dolari, în numerar, se arată într-un comunicat al Fitch.

Achiziţia participaţiei de 50% la Merial are loc după preluarea producătorului ceh de medicamente generice Zentiva, prezent şi în România, pentru 2,6 miliarde de dolari, tranzacţie finalizată în februarie 2009. Sanofi-Aventis a anunţat, în aprilie, şi cumpărarea companiei braziliene Medley pentru 500 milioane euro şi a unei participaţii de control la producătorul indian de vaccinuri Shanta Biotechs, pentru alte 550 milioane euro (în iulie 2009).

„Ratingurile Sanofi-Aventis arată că grupul are capacitatea de a face achiziţii”, a declarat Britta Holt, director la Fitch.

Fitch anticipează că ritmul achiziţiilor va încetini, în caz contrar fiind posibil ca perspectiva ratingurilor Sanofi-Aventis să fie revizuită la negativ.

În urma finalizării tranzacţiei cu Merck, Sanofi-Aventis va deţine integral Merial.

Ratingurile Sanofi-Aventis reflectă poziţia puternic competitivă deţinută de grup, ca al doilea mare producător farmaceutic la nivel mondial, gama de medicamente aflate în dezvoltare şi diversificarea produselor.

Calificativele sunt constrânse de expirarea patentului pentru medicamentul Plavix, pe piaţa americană, în noiembrie 2011

Vânzările nete ale Sanofi-Aventis, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, au crescut în primul semestru cu 3%, la 14,5 miliarde euro, una dintre cele mai dinamice pieţe pentru grupul farmaceutic fiind Europa de Est, unde veniturile au avansat cu 27%, rezultatele reflectând includerea, din aprilie, a companiei Zentiva.

SURSA: Mediafax