Plafonul de ţară a fost confirmat la 'AA plus' şi calificativul pe termen scurt în valută la 'F1'. se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Confirmarea ratingurilor reflectă politica macroeconomică stabilă, sprijinită de apartenenţa Cehiei la UE. În pofida a doi ani consecutivi de recesiune (2012-2013), fundamentele de bază ale economiei rămân intacte. Gradul de îndatorare al sectorului public şi privat este scăzut. Datoria sectorului privat se ridică la 72% din PIB, mult sub media de 157% din UE.

De asemenea, flexibilitatea pieţei forţei de muncă a ajutat la prevenirea creşterii ratei şomajului în timpul recesiunii, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Sistemul bancar al Cehiei nu reprezintă un risc la adresa ratingului suveran al Cehiei, apreciază Fitch. Băncile cehe sunt adecvat capitalizate, au depozite de lichidităţi solide şi sunt puţin dependente de finanţarea băncilor mamă. Rata creditelor neperformante s-a stabilizat la aproximativ 5,9% din totalul împrumuturilor.

Economia Cehiei ar urma să înregistreze o creştere de 1,9% în 2014 şi de 2,5% în 2015, o îmbunătăţire substanţială faţă de declinul de 0,9% din 2013, estimează Fitch.

Redresarea Cehiei va fi sprijinită de îmbunătăţirea perspectivei zonei euro, de politica monetară relaxată şi de majorarea investiţiilor publice în 2014 şi 2015.

Conform datelor Eurostat, în primul trimestru din 2014 PIB-ul Cehiei a înregistrat o creştere de 2% comparativ cu perioada similară din 2013. (Sursa: Agerpres)