Primul pas catre standardele impuse de Comunitatea Europeana in ceea ce priveste informatizarea a fost facut. Lucrurile, din aceasta perspectiva, arata cat se poate de luminos. Insa de la lansarea catorva proiecte pana la finalizarea lor si punerea acestor solutii la indemana tuturor va mai dura, probabil, ani buni de asteptare. Un exemplu il reprezinta proiectul pentru preluarea facturilor pe Internet.
Dintre toate proiectele lansate de MCTI in ultima vreme, unul dintre cele mai importante il reprezinta construirea unui sistem de prelucrare a facturilor pe web. Mai exact, in scopul accelerarii extinderii utilizarii Internetului in administratia publica, precum si al sporirii eficientei administatiei, ministerul a deschis o licitatie pentru alegerea celei mai bune solutii financiare pentru crearea unui sistem de depunere si preluare a facturilor care sa aiba capacitatea de a introduce facturile automat, dupa validare, in contabilitate.
Proiectul consta in crearea pe un site web securizat a unei baze de date si a unui program care sa permita furnizorilor introducerea automata a facturii pentru o livrare efectuata. Practic, orice furnizor la MCTI, pentru inceput, va putea introduce datele de pe facturi direct pe acest site, unde datele sunt securizate si stocate automat. Prin aceasta metoda, sunt eliminate o multime de costuri, eficienta fiind maxima. Pentru inceput, sistemul va fi folosit numai in cadrul MCTI, urmand ca dupa eliminarea tuturor riscurilor sa fie furnizat, cel mai probabil de catre minister, tuturor agentilor care vor dori sa lucreze in aceasta forma on-line.
IBM, Siveco si Totalsoft au pierdut startul
Pentru acest proiect au existat sase oferte din partea Siveco Romania, Net Consulting, IBM Romania, UTI Italy, Naum Consulting Software si Totalsoft, care a avut ca sub-contractant compania Softwin. Castigatoare a fost, surprinzator, compania UTI Italy, care a avansat o suma de 120 milioane lei pentru realizarea proiectului, in detrimentul IBM (300 milioane lei) si Totalsoft cu Softwin (600 milioane lei). Surse neoficiale sustin insa ca oferta celor de la UTI Italy va fi refuzata din cauza sumei de licitare mica, mai ales ca UTI nu este o companie foarte specializata in domeniul software, firma fiind recunoscuta pentru solutiile hardware si pentru sistemele de alarma si securitate vandute.
Din aceasta afacere vor avea de castigat si companiile care vor reusi sa se incadreze in asa-zisa „Autoritate de certificare”, care va avea ca unic scop crearea unor carduri de identitate pentru aceia care vor folosi sistemul de prelucrare a facturilor pe web. Practic, un utilizator va avea un astfel de card de identitate propriu, incat va putea opera modificari fara a avea grija ca cineva ii va putea falsifica sau fura datele introduse pe Internet. De monopolul „Autoritatii de certificare” sunt interesate, se pare, doua categorii distincte de companii. Pe de o parte ISP-urile unite intr-o asociatie, ANISP (Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania), iar de partea cealalta, RomTelecom in alianta cu Posta Romana.
Cine va castiga partea leului ramane de vazut in viitorul apropiat; cert este ca premierul a promis investitii de 500 milioane USD in domeniul IT pentru perioada 2001-2002.
Chiar daca in mare parte aceste proiecte nu aduc castiguri extraordinare companiilor de genul IBM, Softwin, Siveco, castigarea unora dintre aceste licitatii garanteaza o carte de vizita serioasa pentru negocierile ce vor fi lansate anul viitor, atunci cand va incepe sa vina grosul banilor de la forurile europene pentru dezvoltarea proiectului de baza: „E-Government”.