"Nu putem spune că a fost ales un contractor până când compania care se ocupă de proiect nu anunţă în mod public care este decizia sa", a comentat ministrul bulgar al Energiei, Dragomir Stoynev.

Grupul energetic Bulgarian Energy Holding (BEH) a informat că 11 companii au depus oferte pentru acest contract, fără a dezvălui, însă, identitatea companiilor.

"Consorţiul condus de Stroitransgaz a fost selectat pentru a construi porţiunea din Bulgaria a gazoductului", a declarat o sursă din apropierea discuţiilor.

Potrivit unei alte surse, anunţul cu privire la acordarea contractului trebuia făcut vineri, însă, din motive politice, a fost amânat până săptămâna viitoare.

Stroitransgaz este un colaborator apropiat al gigantul rus Gazprom. Compania a fost implicată în construcţia unei conducte petroliere în zona de est a Rusiei pentru a creşte exporturile de petrol ale Rusiei cu destinaţia Asia.

Omul de afaceri Gennady Timchenko, care deţine 63% din acţiunile Stroitransgaz Group, via holdingul Volga Group, a fost inclus joi pe lista cetăţenilor ruşi vizaţi de sancţiunile anunţate de preşedintele american Barack Obama.

Proiectul South Stream prevede construcţia unei conducte cu o lungime de 2.400 de kilometri începând din Rusia, via Marea Neagră în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia şi nord-estul Italiei.

Conducta ar urma să devină complet operaţională în 2018, costurile estimate ale proiectului ridicându-se la 17 miliarde de euro.AGERPRES