Compania de taximetre Fly Taxi, deţinută de omul de afaceri Fernando Enciu, a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti, într-un dosar înregistrat la 16 iunie.

Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

Surse din piaţa de taximetrie au declarat pentru Mediafax că, după ce a pierdut contractul de exclusivitate cu Aeroportul Otopeni, Fly Taxi ar fi rămas fără mai mulţi şoferi, dar şi fără clienţi din cauza preţurilor pe care le practică, mai mari decât celelalte companii.

„Greşeala lor a fost că au acceptat să lucreze cu Aeroportul Otopeni şi acum, că au pierdut acel contract, probabil că nu mai au nici şoferi, nici clienţi. Şoferul este învăţat să bage şi el ceva în buzunar şi mai trebuie să îşi facă şi planul. Toată piaţa se află în declin, tarifele au scăzut foarte mult, iar costurile sunt foarte mari. Flota lor este compusă din maşini mai scumpe şi şoferul merge cu ele mai mult goale, dar revizia trebuie făcută şi piesele înlocuite”, au spus sursele.

În 2004, firma Fly Taxi a câştigat o licitaţie controversată prin care a primit dreptul să opereze exclusiv, pentru o perioadă de cinci ani, serviciile de taximetrie la Aeroportul Otopeni.

La începutul acestui an, aeroportul a organizat o licitaţie pentru transportul clienţilor în regim de taxi, care a fost câştigată de 13 firme şi 57 de persoane fizice autorizate, iar Fly Taxi nu se numără printre acestea.

Potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe, Fly Taxi a înregistrat în 2008 afaceri de 8,42 milioane de lei şi a trecut pe pierderi, cu un rezultat negativ de 381.000 de lei, după ce în 2007 a raportat un profit de 542.000 de lei. Numărul mediu de salariaţi era de 128 de persoane.

Compania practică un preţ de 2,99 lei pe kilometrul, în timp ce majoritatea firmelor de taxi din Bucureşti au un preţ mediu de 1,39 lei pe kilometrul. Parcul auto al Fly Taxi este compus din maşini Renault, în timp ce restul firmelor folosesc cu precădere automobile Dacia.

SURSA: Mediafax