Primăria Capitalei susţine că în perioada actualului mandat al conducerii au fost recuperaţi peste 13.000 de mp de spaţiu verde şi a fost redat bucureştenilor un parc de 4,6 hectare.

Potrivit PMB, pentru prima dată în Bucureşti specialiştii Primăriei Capitalei au elaborat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) – primul document strategic care a fost realizat conform cerinţelor Directivei 50/2008 privind calitatea aerului şi care cuprinde soluţii reale pentru combaterea poluării în Capitală.

În ceea ce priveşte reabilitarea şi extinderea spaţiilor verzi, PMB afirmă că a acţionat pe mai multe planuri. A achiziţionat în 2018 şapte terenuri de 4,6 ha care formează Parcul Verdi, în vederea redării lor spre folosinţa bucureştenilor, păstrându-le destinaţia de parc şi conservând, implicit, suprafaţa de spaţii verzi publice din Capitală.

De asemenea, PMB menţionează desfiinţarea construcţiilor edificate ilegal pe spaţiul verde, în perioada 2017 – trimestrul I 2020, fiind recuperată astfel o suprafaţă de peste 13.000 de mp de spaţiu verde.

Astfel, Primăria Capitalei a plantat, împreună cu Ambasada Lituaniei şi Primăria Sectorului 4, 100 de stejari în Parcul Orăşelul Copiilor şi în toamna anului 2019, în Parcul Tineretului s-a organizat o campanie de plantare a 560 arbori.

Totodată, având în vedere că spaţiul verde public din Capitală este gestionat de cele 6 sectoare, dar şi de PMB, în perioada 2018-2020, primăriile de sector şi Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti au reabilitat, prin sisteme de irigare şi montare gazon, 234 de hectare de spaţiu verde.

„Subliniem faptul că în Planul Integrat de Calitate a Aerului era prevăzută reabilitarea a 307 hectare, până în 2022”, se precizează în comunicat.

Conform PMB, au fost plantaţi, în perioada 2016-2019, peste 42.000 de arbori şi, pentru cei aproximativ 24.000 de arbori avizaţi spre defrişare, a fost condiţionată plantarea în compensare a circa 66.000 de copaci.

„Reducerea poluării în Capitală este una din priorităţile primarului general, Gabriela Firea. Bucureştenii şi turiştii care vizitează Capitala României trebuie să se bucure de cât mai multe spaţii verzi şi, de aceea, extinderea zonelor verzi ale Bucureştiului, dar şi îngrijirea şi dezvoltarea continuă a celor existente beneficiază de măsuri concrete”, se arată în comunicat.

Deputatul independent Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, i-a acuzat, vineri, pe primarul general PSD, Gabriela Firea, şi pe primarii de sectoare social-democraţi că doresc să distrugă „sute de hectare de spaţiu verde” din Bucureşti, prin Planurile Urbanistice Zonale pe care le-au pregătit, în condiţiile în care poluarea este mare şi cresc afecţiunile respiratorii.