'Am calculat cam cât ar fi toate titlurile executorii pe care le avem de plătit în total pe următorii ani, şi vorbim aici de peste 5,5 miliarde de lei, şi în momentul acesta considerăm că am avea spaţiu bugetar pentru a face această plată până la sfârşitul anului acestuia', a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, la Radio România Actualităţi.
Oficialul MFP a precizat că a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta, despre posibilitatea plăţii în acest an a titlurilor executorii pentru anul 2015, în condiţiile în care cele mai recente date arată excedent bugetar pe primele 10 luni din 2014, bugetul fiind construit pe un deficit de 2,2% din PIB.
'Pentru că am fost foarte disciplinaţi din punct de vedere fiscal anul acesta, la fiecare rectificare bugetară, după cum ştiţi, am stat în acea ţintă de 2,2, încasările ANAF au fost peste aşteptări, în luna octombrie am făcut un calcul preliminar şi am văzut ca avem un excedent bugetar de 0,1% din PIB. În momentul acela am făcut nişte calcule referitoare la spaţiul bugetar pe acest an şi ne-am gândit în ce direcţie credem ca veniturile se vor duce în următoarele luni, dacă ANAF-ul va colecta la fel de bine, cum credem că vor merge cheltuielile şi am estimat că va exista spaţiu bugetar şi pe alte tipuri de cheltuieli. Evident, fiind doar un spaţiu bugetar pe un an, nu poate fi vorba în acest moment de o nouă scădere de taxe, pentru că aceea este permanentă. Trebuie să discutăm de ceva temporar. Şi am avut o discuţie mai lungă cu primul-ministru şi unul din lucrurile pe care le-am discutat a fost dacă s-ar putea să plătim titluri executorii pentru anul 2015. Iniţial a fost vorba de plata acestor titluri executorii pentru anul viitor, deci de 2,3 miliarde de lei. Apoi, am făcut un nou calcul, pentru că discutam de spaţiu bugetar, şi s-ar putea să fie spaţiu bugetar de făcut chiar mai mult', a explicat ministrul Finanţelor.
Petrescu a menţionat că a început să se lucreze la actele normative care ar da posibilitatea plăţii acestor drepturi. 'Cred că este o măsură bună din două puncte de vedere: evident, aceştia sunt bani la care oamenii au dreptul şi este bine să şi-i primească cât de curând şi, doi, pentru că ne va uşura şi pe noi atunci când vom face bugetul pe anul 2015. Banii alocaţi pentru bugetul 2015 erau 2,3 miliarde de lei; asta înseamnă, dacă facem plata acum, că anul viitor putem scădea de la cheltuieli 2,3 miliarde de lei', a mai spus oficialul MFP. AGERPRES