Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat astăzi 45 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a atras 300 de milioane de lei prin obligaţiuni de stat pe doi ani şi jumătate, la un randament mediu de 1,96% pe an. Valoarea din prospectul emisiunii suplimentare a fost de 45 milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare totală de 76,5 milioane lei.

MFP a planificat împrumuturi de 2,555 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna august, din care 2,3 miliarde de lei prin opt licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 255 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 300 de milioane de lei fiecare, pe 13 şi, respectiv, 20 august. De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 1,7 miliarde lei, cu scadenţe la trei, cinci, şapte şi zece ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni. În 2015, MFP intenţionează să împrumute de pe piaţa internă circa 10 – 12 miliarde lei prin emisiuni de certificate de trezorerie şi 25 – 28 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark.

Sursa: AGERPRES