Ministerul Finanţelor a selectat Erste Bank şi Societe Generale în calitate de aranjori ai emisiunilor din programul cadru de finanţare pe termen mediu (Medium Term Notes) în valoare de 7 miliarde de euro, a anunţat vineri instituţia.

Ministerul precizează că a primit 20 de oferte din partea instituţiilor financiare interesate să devină aranjori pentru programul cadru de finanţare pe termen mediu, dar nu a dat publicităţii numele ofertanţilor.

„În urma finalizării procesului de selecţie, pe baza elementelor precizate în cererea de ofertă, Ministerul Finanţelor Publice anunţă selectarea următoarelor două instituţii financiare în calitate de aranjori: Erste Group Bank şi Societe Generale”, se spune în comunicatul MFP.

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a aprobat un program de împrumuturi pe piaţa externă prin medium term notes (titluri emise pe termen mediu, între 5 şi 10 ani, prin emisiuni repetate, pe baza unui singur prospect – folosit în mod uzual mai mult de către corporaţii, dar şi de către state), cu o valoare de 7 miliarde de euro pentru următorii trei ani.

Cel mai recent împrumut de pe pieţele externe a avut loc în luna martie, când România a împrumutat un miliard euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro.

SURSA: Mediafax