Strategia fiscala de care se tot vorbeste in ultimul timp se imbunatateste de la luna la luna cu noi majorari de impozite, dar si masuri de compensare. Daca in iulie aceasta continea doar majorarea TVA, restrictii pentru microintreprinderi si reducerea contributiilor sociale, in luna august, politica fiscala viitoare a Ministerului Finantelor se indreapta catre taxe si impozite locale, dar si spre sustinerea manastirilor si a burselor pentru elevi si studenti.

Proprietarii de case si masini vor plati impozite mai mari

Sistemul progresiv de impunere nu a disparut odata cu introducerea cotei unice la inceputul anului 2005. De la 1 ianuarie 2006, taxele si impozitele locale vor functiona pe baza sistemului progresiv; cu cat o casa este mai mare, cu atat impozitul este mai mare, la fel si in cazul masinilor detinute. “Pentru cladirile folosite ca locuinta a caror suprafata este mai mare de 100 metri patrati, impozitul va creste ca urmare a cresterii valorii impozabile cu cate 10% pentru fiecare 100 metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata. In cazul mijloacelor de transport, impozitul va fi rezultatul dintre inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc cu o valoare intre 10-60 lei (noi)”, scrie in strategia fiscala pentru urmatorii patru ani, elaborata de Ministerul Finantelor. Modalitatile de impozitare vor ramane aceleasi, respectiv aplicarea unei cote de 0,2% in mediul urban si 0,1% in mediul rural la valoarea impozabila a cladirii. In cazul automobilelor, aproape toate categoriile vor avea cresteri de impozite, in conditiile in care, in prezent, se aplica 7 lei noi pentru fiecare 500 cmc la masinile de pana in 2.000 cmc si 8,6 lei noi pentru fiecare 500 cmc la cele ce depasesc 2.000 cmc.

Piata imobiliara se pare ca nu va reactiona la noile taxe, insa bugetele primariilor vor avea cu siguranta de castigat. “Noul sistem de impozitare nu va avea un efect pe piata imobiliara. Ar trebui sa se faca o diferentiere si in privinta calitatii si a finisajelor constructiilor, dar si a numarului de persoane care locuiesc in respectivul imobil”, a declarat Gabriel Zamfir, presedinte al Uniunii Nationale Imobiliare.


“Primariile oraselor mari vor avea de castigat din punct de vedere financiar. Atata timp cat celelalte impozite pe locuinte vor ramane la fel si vor creste impozitele la casele cu o suprafata mare, vom avea clar un beneficiu”, spune Cristian Anghel, primar al orasului Baia Mare. In alte zone, edilii nu prea vad beneficiile acestei masuri, mai ales din cauza nivelului de trai scazut, care se reflecta si in calitatea si dimensiunile locuintelor. “si la noi sunt, spre exemplu, case de peste 100 de metri patrati, dar sunt de chirpici, oamenii sunt saraci si nici nu cred ca voi mai colecta ceva. Cred ca mai bine ar fi sa se ia cate putin de la mai multi”, spune Ionel Chirita, primarul Harsovei, presedintele Asociatiei Oraselor Mici si Mijlocii

Impozite noi in urmatorii patru ani

Aceeasi strategie fiscala include o serie de modificari legislative care se resfrang atat asupra impozitelor directe, cat si a celor indirecte.


In perioada 2007-2010, pentru nerezidenti va fi aplicata o cota de 10%, comparativ cu 15% in prezent, aplicabila platilor de dobanzi si redevente realizate intre intreprinderile asociate rezidente in UE. Mai mult, de la momentul integrarii in UE, Romania va elimina impozitul pe castigul din dobanda pentru economiile nerezidentilor. Incepand cu 1 ianuarie 2008, companiile rezidente isi vor putea plati impozitul pe profit anual, prin plati anticipate din impozitul platit in anul precedent.


Tot din 2007, se vor impozita cu 550 euro/hectolitru alcool pur toate cantitatile de alcool obtinute in micile distilerii, cu exceptia unei cantitati maxime de 50 litri destinata consumului propriu al gospodariei individuale. De la anul, orice persoana poate dirija 2% din impozitul datorat statului, la sfarsitul anului, nu numai catre organizatiile nonprofit ci si catre unitatile de cult si pentru burse private. Ca urmare, la sfarsitul anului 2006, dupa ce angajatorul va regulariza impozitul aferent anului 2006, orice persoana romana se poate duce la directiile financiare pentru a completa o declaratie in care sa specifice unde se vor duce cei 2% din impozit. “Pentru acest lucru se vor reedita declaratii speciale, astfel ca angajatorul sa nu stie unde vor merge banii angajatului”, au declarat surse din Ministerul Finantelor Publice.


In sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, intentia Finantelor este de a trece aceste tipuri pe impozitarea pe profit si nu pe venit, in perspectiva aderarii la UE, dar si pentru eliminarea unei metode de eludare a unor impozite.


La capitolul TVA, se va trece la majorarea cotei standard de la 19% la 22% si a celei reduse de la 9% la 11% si se va elimina cota redusa de TVA aplicata la cazarea la hoteluri si in regim de camping.


Ca reduceri de taxe, se preconizeaza diminuarea cotei contributiilor sociale aferente angajatorului cu 2% in urmatorii trei ani si cu 3% in 2009.“Schita strategiei este elaborata. Pentru aceste propuneri, doresc sa obtin un acord de principiu din partea Guvernului, si apoi le voi discuta cu patronatele si sindicatele.”

Ionut Popescu,

ministrul finantelor publice

Impozite pentru casa si masina

Valoare Impozit Valoare Impozit
Ap. de 160 mp2 Impozabila anual 2005 impozabila anual 2006
Centru, Bucuresti 130.000 lei noi 260 lei noi 140.000 lei noi 280 lei noi
Automobil Impozit anual 2005 Impozit anual 2006
2.000 cmc 280 lei noi 200-600 lei noi

Taxe si impozite valabile Incepand cu 2006

• Impozitele vor creste pentru locuintele de peste 100 mp2, valoarea impozabila va creste
cu cate 10% pentru fiecare 100 mp2 sau fractiune din suprafata

• Impozitele pentru toate masinile vor creste, in conditiile in care se vor stabili prin inmultirea grupei de 200 cmc cu valori intre 10 si 60 lei noi

• Cota standard de TVA de 22%, cota redusa de TVA de 11%

• Impozitul pe profit se va plati anual incepand cu 2008

• Pentru nerezidenti, se va elimina din 2007 impozitul pe castigul din dobanzi

• Alcoolul produs in gospodarii va fi accizat cu 550 euro/hl alcool pur, cu exceptia a 50 litri destinati
consumului propriu

• Impozit de 16% aplicat castigurilor din dobanzi, din tranzactiile cu valori mobiliare si imobiliare

• Reducerea contributiilor sociale pentru angajator cu 2% in 2006