"Un dialog constructiv este vital într-un moment în care Europa se confruntă cu extremismul islamist, cu migraţii, cu expansiunea rusă şi cu schimbările climatice. Aceste subiecte nu pot fi abordate decât cu eforturi colective", notează cotidianul britanic de profil economic, cu o săptămână înainte de referendumul din 23 iunie privitor la oportunitatea ieşirii Marii Britanii din UE.

"Campania referendumului este o confruntare între valori ce se opun: între internaţionalismul liberal şi un naţionalism închistat, între un sistem de comerţ deschis şi marginalizare", se mai spune în editorial.

Financial Times reia de asemenea argumentele unor organizaţii internaţionale şi economişti potrivit cărora un Brexit ar provoca pierderi economiei britanice.

"A abandona cauza unei reforme constructive a unei Europei, adevărat imperfecte, ar fi mai mult decât defetist. Acesta ar fi un act gratuit de automutilare", estimează cotidianul. "Nu este momentul acum să redevenim mica Anglie. Noi suntem Marea Britanie. Avem de adus contribuţia noastră la o lume mai prosperă şi mai sigură. Votul trebuie să fie pentru rămânerea Marii Britanii în UE", conchide FT.

Marile companii britanice s-au poziţionat în marea lor majoritate în favoarea menţinerii în UE. În ultimele zile, mai multe dintre ele, printre care BT Group şi Rolls-Royce, s-au adresat direct angajaţilor lor în acest sens.

Însă, ultimele sondaje de opinie arată un avans al taberei pro-Brexit. Tabloidul The Sun, cel mai bine vândut cotidian britanic, s-a poziţionat la începutul săptămânii pentru ieşirea Marii Britanii din UE, pentru a elibera ţara de "dictatura Bruxellesului". AGERPRES