Dacă instituţia va menţine cota de finanţare de o treime oferită la pachetele de asistenţă financiară pentru Irlanda şi Portugalia, pentru resursele limitate ale FMI Spania va reprezenta un efort iar Italia este în afară de orice discuţie. Totuşi, susţine FT, cum zona euro are o nevoie disperată de credibilitate, care ar putea fi asigurată de implicarea FMI, instituţia cu sediul la Washington ar putea prelua rolul de lider în impunerea condiţiilor statelor care solicită asistenţă financiară deşi şi-ar reduce cota de finanţare.

Ironic, Spania şi, într-o anumită măsură, Italia, sunt mai apropiate de candidaţii tradiţionali pentru fondurile FMI decât Grecia. Cu un nivel scăzut al nivelului ratei datoriei din Produsul Intern Brut, Spania poate argumenta că nu are lichidităţi, dar este solvabilă. Teoretic, FMI poate avea o contribuţie rezonabilă la pachetul de asistenţă financiară pentru Spania, a cărui valoare este estimată la 200-300 miliarde de euro iar FMI are fonduri disponibile de aproximativ 280 miliarde de euro.

Pentru Spania, o posibilitate ar reprezenta-o o linie de creditare flexibilă, o nouă facilitate de creditare prin care pot fi acordate rapid sume mari de bani pentru economiile aflate în dificultate care se confruntă cu probleme ale balanţei de plăţi.

Dar Italia este prea mare pentru ca FMI să aibă o contribuţie semnificativă la un potenţial pachet de asistenţă financiară. Oricum, susţin experţii, dacă Italia se confruntă cu o criză de finanţare, va fi o problemă serioasă pentru întreaga Europă.

‘FMI este pregătit să sprijini economiile de mărime medie şi mijlocie. Nu poate fi un prag pentru zona euro. Este de competenţa BCE’, a declarat Domenico Lombardi, de la Brookings Institution.

Orice implicare a FMI în Spania şi Italia va fi întâmpinată cu suspiciune de unele pieţe emergente, susţin analiştii.

Paulo Nogueira Batista, reprezentantul Braziliei la FMI, a declarat că reprezentanţii Europei riscă fondurile şi credibilitatea FMI prin implicarea în programe de asistenţă financiară, cum a fost cel pentru Grecia, cu o probabilitate scăzută de succes.