'Târgul Naţional al Mierii îşi doreşte promovarea acestui sector, a albinei, a apicultorului şi a tuturor produselor care ne sunt oferite de stup. Sigur, au fost din păcate, în ultimul timp, nişte probleme privind producţia de miere, dar prin sprijinul Ministerului Agriculturii, prin acel ajutor de minimis acordat anul trecut, am supravieţuit. Sperăm ca şi în acest an să primim acele ajutoare de minimis, pentru că în acest an ne-am confruntat cu condiţii de secetă pe care nu le-am mai întâlnit de mulţi ani. Producţia de miere din acest an va fi undeva la 60% – 65%, în jurul a 16.000 -17.000 de tone din producţia media anuală. Pe rapiţă, producţia de miere a fost undeva la 70%, pe tei a fost slăbuţ, iar pe floarea soarelui nici la jumătate', a spus Ioan Fetea.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, a precizat că autorităţile analizează posibilitatea acordării unor ajutoare de minimis în sectorul apicol în condiţiile în care 2015 este un an foarte greu.

,,Ne gândim la ajutor şi în domeniul apicol, căutăm pe de o parte să găsim o soluţie pentru ca apicultorii să îşi poată continua activitatea. Când a început acest târg, nu erau nici pe departe atâţia participanţi, ceea ce înseamnă că sectorul apicol este pe o poziţie corectă numai că trebuie susţinut. Investiţiile în acest sector, plus-valoarea pe care o aduc apicultorii culturii mari sunt lucruri care dovedesc ataşamentul celor implicaţi. Sigur că mergem pe varianta ajutoarelor de minimis pentru că acest an este unul extraordinar de greu', a precizat Botănoiu.

Expozanţii prezenţi la cea de-a 13-a ediţie a Târgului Târgului Naţional al Mierii, eveniment organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA), au adus o gamă diversificată, de la produse apicole obţinute direct din stupină până la produse apicole condiţionate sau alte preparate derivate din produse apicole – suplimente nutritive, medicamente, cosmetice.

Târgul Naţional al Mierii a devenit în ultimii ani un eveniment tradiţional şi recunoscut, dedicat consumatorilor de produse apicole din zona Capitalei. De acest târg vor putea beneficia şi apicultorii, deoarece vor fi prezente şi produsele dedicate acestora – stupi şi componente, utilaje şi alte echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, produse pentru nutriţie, cărţi de specialitate.

Bucureştenii au venit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a cumpăra miere, polen, propolis, lăptişor de matcă, suplimente nutritive şi siropuri naturale. Cea mai scumpă miere este cea de salcâm şi cea de mană de munte, preţul unui kilogram fiind de 35-40 lei, în timp ce pentru cea de tei şi polifloră apicultorii cer între 20 şi 25 de lei/kg.

România se clasează în topul producătorilor de miere pe locul patru în Europa. Ţara deţine, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori la nivel naţional, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Târgul Naţional al Mierii este deschis pe platforma apicolă Băneasa, în perioada 4 – 6 septembrie.

SURSA: Agerpres