Evenimentul debuteaza la 1 septembrie, cand va fi lansat site-ul www.internetics.ro, poarta de acces a doritorilor de a participa la festival. Webmasterii romani vor trebui sa se grabeasca sa-si anunte participarea in concurs, pentru ca inscrierile se incheie pe 20 septembrie. In concurs vor putea fi inscrise atat site-uri de pe web-ul romanesc, cat si de pe cel international, insa creatorii acestora, web designerii, trebuie sa fie romani.
Concursul se va desfasura in mai multe faze distincte: inscrierea in competitie, selectia preliminara si desemnarea castigatorilor, urmate de acordarea premiilor.
Intreaga „competitie” se va desfasura in spatiul virtual, incepand chiar cu sistemul de inscriere, etapa in care participantii vor completa un formular cu datele de identificare si vor declara pe propria raspundere ca site-urile le apartin si ca au acceptul titularului de site pentru a fi inscrise.
La primul festival al Internetului romanesc este invitata toata lumea, concurentii putand fi atat persoane fizice, cat si juridice. Companii de software, agentii de publicitate – prin departamentele de creatie web – agentii de web design si web developeri independenti, precum si companii orientate spre business-ul on-line, oricine poate aspira sa cucereasca titlul de creator al celui mai bun site romanesc.
Dupa ce se vor termina inscrierile, membrii juriului vor trece la selectarea site-urilor, fiecare membru al juriului va nota fiecare site inscris cu o nota de la 1 la 5, la incheierea acestei etape, in concurs urmand sa ramana doar cate zece site-uri in cadrul fiecarei sectiuni, in ordinea mediei obtinute in procesul de selectie. Dintre aceste site-uri ramase in concurs se stabilesc nominalizarile, cate cinci pentru fiecare sectiune, pe baza aceluiasi sistem de apreciere de la 1 la 5, site-ul care cumuleaza cele mai mari note obtine locul intai al sectiunii. Aceasta etapa se va derula intre 28 septembrie si 8 octombrie.
Si pentru ca evenimentul sa-si merite intr-adevar numele de festival, finala concursului se va desfasura sub forma unei gale de premiere, care se va desfasura pe 13 octombrie. Iar daca vi se pare exagerata denumirea de gala, aflati ca nu este, pentru ca vor fi premiate nu mai putin de 14 categorii.
Organizatorii afirma ca premiile vor recunoaste atat excelenta in afaceri, cat si valentele comunitare ale Internetului romanesc. Internetics ii va premia pe cei mai buni, mai creativi si mai inovatori jucatori de pe piata Internetului din Romania, concursul adresandu-se unei industrii care, in Romania, are nevoie de recunoasterea valorilor, de ierarhii, de motivare si de vizibilitate.
Ca premiu special, organizatorii propun Premiul pentru promovarea industriei Internet in Romania, pentru contributia deosebita pe care o organizatie sau o persoana a avut-o la dezvoltarea industriei Internet in Romania    

Categoriile concursului internetics
· Cel mai bun site B2B;
· Cel mai bun site de afaceri internationale;
· Cel mai bun site B2C;
· Cel mai bun site financiar;
· Cel mai bun site de joburi;
· Cel mai bun magazin virtual;
· Cel mai bun branding;
· Cea mai buna campanie de advertising online;
· Cel mai bun site de stiri;
· Cel mai bun site personal;
· Cel mai bun site comunitar sau de grup;
· Cel mai neconventional site;
· Cel mai bun site de umor;
· Cel mai bun creator de web design al anului 2000;