Fiind unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din Europa şi o premieră pentru România, festivalul repreyintă o ocazie indedită de a descoperi autenticitatea şi farmecul unui popor diferit şi îndepărat, dar cu similitudini istorice care vor rezona, potrivit lui E.S. Daulet Batrashev, Ambasador al Republicii Kazahstan în România.

Filmele din programul festivalul Filmului Kazah fac o radiografie a peste 500 de ani de cultură şi istorie kazahă, cu teme variate, de la legăturile de familie, dragoste, singurătate, eroism, solidaritate şi până la luptă pentru libertate.

În cele patru zile de proiecţii cu acces gratuit, publicul va avea ocazia să vizioneze următoarele filme: Calea Liderului (4 părți), Nomad, Tărâmul promis, Oastea lui Myn Bala, Kyz Zhibek şi Birzhan Sal.

Istoria acestui stat situat în Asia Centrală, datează încă din epoca de piatră când triburile nomade au populat regiunea, iar primele semne ale unei identităţi naţionale kazahe distincte au apărut începând cu sec. al XV-lea.

În prezent, Kazahstanul reprezintă a 9-a ţară din lume ca dimensiune şi are o populaţie de peste 17 milioane de locuitori, diversificată din punct de vedere cultural şi etnic (peste 130 de grupuri etnice), în mare parte datorită masivelor deportări de pe vremea conducerii lui Stalin.