"Pentru cei care nu pot ajunge în Turcia, am adus Turcia aici. Acest festival a fost organizat în ideea de a oferi celor două popoare, român şi turc, posibilitatea de a se cunoaşte mai bine", a declarat, pentru Agerpres, Mucahit Biner, reprezentantul Fundaţiei Tuna, organizator al Festivalului Turcesc. 

Pe aleile parcului, în peste 60 de standuri sunt prezentate de la costume şi ţesături tradiţionale până la meşteşuguri specifice otomane sau mâncăruri şi dulciuri turceşti. 

Artişti special veniţi din Turcia prezintă publicului diferite secrete ale artelor orientale în cadrul unor ateliere de scriere caligrafică specific otomană sau ebru – arta picturii pe apă, urmată de marmorarea hârtiei. 

"Ebru este o pictografie pe apă. Apa în care se fac aceste picturi este specială, fiind făcută din lichidul care se scoate din burta unui animal. Acest lichid se pune în apă, după care se pun nişte picături de diverse culori. Acestea sunt întinse apoi cu pensule speciale, confecţionate din păr de cal. Modelele preferate de artiştii turci sunt, în general, cele de lalele. La final, pe această pictură se pune o foaie marmorată care se trage uşor afară. Pe aceste foi vor rămâne nişte picturi unice, care ţin sute de ani fără să se strice", a mai spus Mucahit Binera. 

Cei care doresc să plece cu o amintire specială de la acest eveniment îşi pot comanda o lucrare unicat la standul de pictură pe apă, creată pe loc, sau pot beneficia de transcrierea propriului nume în grafia otomană la standul de caligrafie specifică. 

Unul dintre vizitatorii atraşi de aceste două standuri a fost primarul sectorului 3, Robert Negoiţă. Artiştii i-au scris numele în caligrafia otomană şi i-au oferit o pictură realizată pe apă. 

Printre cele mai vizitate standuri au fost cele cu specialităţi culinare turceşti. De aici, bucureştenii au putut achiziţiona balik ekmek – peşte la grătar servit în pâine, kofte – chiftele din carte de vită şi oaie, gozleme – o lipie subţire făcută la foc puternic şi umplută cu brânză, sarmale cu carne de vită, dovlecei, vinete şi ardei umpluţi, şi, bineînţeles, nelipsita musaka. Nici cunoscutele dulciuri nu lipsesc de la standurile turceşti, începând de la savuroasele baklavale simple sau cu fistic, ciocolată ori vişine, la sutlac – budincă de orez cu lapte, asure – un dulce compus din şapte ingrediente, halva, revani – plăcintă făcută din griş şi îmbibată cu sirop, kunefe – desert făcut din tăiţei foarte fini, cu brânză înăuntru, kadayifi şi binecunoscutul rahat turcesc cu diferite arome. 

Vizitatorii se pot delecta, de asemenea, şi cu savurosul ceai negru turcesc sau celebra cafea la nisip. 

Atmosfera a fost întreţinută de Fanfara Militară "Mehter". Cei 35 de membri ai acesteia au cucerit publicul nu doar prin muzică, ci şi prin costumele tradiţionale spectaculoase. Înainte de a urca pe scena amenajată pe malul lacului, aceştia au defilat printre standuri însoţiţi de doi ieniceri echipaţi în costum de luptă din zale, înarmaţi cu iatagane şi pistoale. 

Pe scenă a urcat şi trupa Semazem – Dervişii Rotitori care au fost aplaudaţi entuziast de bucureşteni. 

"În Turcia urmează Ramadanul, cea mai importantă sărbătoare musulmană din an. Cu veniturile care vor rezulta din acest festival şi în urma acestei sărbători dorim să facem pacheţele-cadouri pentru familii care nu au venituri bune în România. Peste 10.000 de familii vor beneficia de aceste pacheţele. Nu se va face diferenţă de religie, culoare sau etnie. Pentru noi este important să fim oameni", a mai precizat Mucahit Biner. 

Festivalul Turcesc din Parcul Titan, care va fi deschis până duminică, între orele 10,00-20,00, este organizat de Fundaţia Tuna, Primăria Generală a Capitalei şi Primăria sectorului 3.