Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a programat în această săptămână plăţi către 225 de beneficiari ai Submăsurii (sM) 6.1 "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri". Valoarea totală nerambursabilă a plăţilor se ridică la aproximativ 6,9 milioane de euro. Aceste plăţi se adaugă celor efectuate în prima tranşă către 124 de tineri fermieri, beneficiari ai sM 6.1, care au primit deja fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 3,9 milioane de euro.

"Încă de la sfârşitul lunii ianuarie, AFIR a efectuat primele plăţi din PNDR 2020 către tinerii fermieri. Am reuşit să ne mobilizăm la nivel instituţional şi, în termen de doar trei luni de la închiderea sesiunii de depunere a proiectelor, mai precis 30 octombrie 2015, să virăm în conturile bancare ale fermierilor primii bani din fonduri europene nerambursabile, trecând, desigur, prin etapele de evaluare, selecţie şi contractare. Vom continua să efectuăm plăţi pe măsură ce sunt semnate şi alte contracte de finanţare în urma procesului de evaluare şi selecţie pe care ne concentrăm şi pentru alte submăsuri de investiţie din cadrul PNDR 2020', a declarat directorul general al AFIR, Andras Szakal.

O altă submăsură pentru care au fost depuse cereri de plată şi urmează să se efectueze plăţi este submăsura 6.3 "Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici" Astfel, 164 de beneficiari ai acestui tip de sprijin vor primi în curând plăţi în valoare de 246.000 de euro.

De asemenea, 121 de beneficiari ai submăsurii 19.2 "Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală' din cadrul axei LEADER vor primi fonduri europene nerambursabile în valoare de circa 612.000 euro.

O valoare ceva mai mică, de aproximativ 9.500 de euro, urmează să fie plătită unor beneficiari ai submăsurii 9.1 "Înfiinţarea grupurilor de producători".

De asemenea, AFIR a efectuat plăţi către beneficiarii submăsurii 4.3 "Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice", componentă ce vizează infrastructura agricolă. Valoarea plăţilor este de aproximativ 380.000 euro.

Pentru componenta de infrastructură agricolă aferentă acestei submăsuri mai sunt programate şi alte plăţi conform celor două solicitări de fonduri iniţiate de AFIR până în acest moment. Reprezentanţii AFIR precizează că este vorba despre proiecte contractate pe Măsura 125 "Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole şi silvice" şi care au fost preluate prin procedura de tranziţie pe submăsura 4.3.

Te-ar putea interesa și: