Astfel, Europa, Africa, America de Nord şi America de Sud vor fi martorele unei eclipse totale de Lună ce va dura mai mult de o oră.

'Orbita Lunii nu este un cerc perfect şi astfel astrul nopţii este câteodată mai aproape de Pământ', explică Noah Petro, cercetător NASA în cadrul misiunii Lunar Reconnaissance Orbiter, de la centrul Spaţial Goddard din Greenbelt, Maryland. 'Atunci când Luna se află la cea mai mare distanţă faţă de Pământ este cunoscută drept Lună la apogeu, iar atunci când este la cea mai mică distanţă de Pământ, este la perigeu. La primele ore ale dimineţii de 28 septembrie vom avea o Lună plină la perigeu', susţine el.

La perigeu, Luna este cu aproximativ 50.000 de kilometri mai aproape de Pământ decât când se află la apogeu. Din cauza apropierii, o Lună plină la perigeu este cu 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare pe cerul nopţii decât o Lună plină la apogeu, condiţii în care a primit denumirea de 'Superlună'.

'Nimic altceva nu este diferit la Lună. Doar că este vizibilă puţin mai mare pe cer. Nu este o diferenţă enormă, dar este observabilă', mai susţine expertul NASA .

'Superluna' din dimineaţa de 28 septembrie este însă cu atât mai interesantă cu cât coincide cu o eclipsă totală de Lună. Timp de peste o oră, umbra Pământului 'înghite' Luna, pe măsură ce planeta noastră se interpune pe orbită între Soare şi astrul nopţii. De obicei, eclipsele de Lună se produc de cel puţin două ori pe an, iar conform calculelor astronomilor, în cursul acestui secol se vor produce 228 de astfel de fenomene.

Deşi pentru unele popoare din antichitate eclipsele de Lună erau fenomene inexplicabile, aleatorii şi înfricoşătoare, ele sunt de fapt foarte uşor de preconizat. Oamenii de ştiinţă de la Centrul Goddard au calculat când se vor produce toate eclipsele de Lună din mileniul trei (perioada dintre 1 ianuarie 2001 şi 31 decembrie 3000).

În ceea ce priveşte coincidenţa producerii eclipsei totale în timp ce Luna se află la perigeu, Noah Petro susţine că nu este vorba decât de dinamica planetară. Este drept însă că o astfel de coincidenţă este destul de rară, producându-se doar o dată la câteva decade. Ultima oară când o eclipsă de Lună s-a produs când Selena se afla la perigeu a fost în anul 1982, iar următorul astfel de eveniment va avea loc în 2033.

Eclipsa totală de Lună va dura o oră şi douăsprezece minute, între orele 02:11 AM GMT şi 03:23 AM GMT.

Pentru cei îngrijoraţi de posibile semnificaţii ascunse, rău prevestitoare ale unui astfel de fenomen astronomic, Noah Petro oferă asigurări că 'singurul efect ce va fi resimţit pe Pământ este că oamenii se vor trezi a doua zi, de dimineaţă, mai obosiţi şi cu gâtul înţepenit pentru că şi-au petrecut noaptea uitându-se pe cer'.AGERPRES