'Programul de aviaţie al FBI nu reprezintă un secret', a declarat acest purtător de cuvânt, Christopher Allen, întrebat în legătură cu recente operaţiuni de supraveghere cu avioane de mici dimensiuni atribuite FBI.

În special unele cartiere sensibile din Baltimore au fost survolate de mici aparate în cursul revoltelor rasiale care au izbucnit luna trecută după moartea unui afro-american arestat de poliţie.

'FBI-ul utilizează în mod obişnuit capacităţile sale aeriene în sprijinul anchetelor ţintite contra anumitor indivizi', a explicat purtătorul de cuvânt.

'Aparatele nu sunt însă echipate, nici concepute, nici utilizate pentru operaţiuni de colectare în vrac sau de supraveghere în masă', a ţinut el să precizeze, în momentul în care Senatul se pregătea să voteze o lege care reduce puterea de supraveghere în masă a agenţiei de informaţii NSA.

Senatul american a adoptat marţi o reformă cheie care reduce puterile agenţiei de informaţii NSA, în special în colectarea masivă de date telefonice, autorizată după atentatele de la 11 septembrie.

Reforma, numită USA Freedom Act, are ca obiectiv să limiteze programul NSA de colectare a metadatelor apelurilor telefonice (ora, durata, numărul apelat), cea mai criticată dintre măsurile de supraveghere introduse în cadrul Patriot Act.

Pe de altă parte, textul mai prevede să redea NSA puterea de a-i identifica pe suspecţii consideraţi 'lupi solitari' şi să îi pună sub ascultare.

Amploarea puterii de supraveghere a NSA a fost dezvăluită de fostul său consultant Edward Snowden în iunie 2013.AGERPRES


Te-ar putea interesa și: