România riscă să ajungă într-o situație fără precedent, cu închisorile blocate. Aceasta se întâmplă pentru că angajații de acolo sunt nemulțumiți de condițiile de muncă.

Liderii sindicatelor Publisind şi SNLP au anunţat că angajaţii vor refuza munca suplimentară în tot sistemul penitenciar, începând cu data de 11 aprilie. „A trecut o săptămână şi lor nu le pasă în continuare. Funcţionarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară. În patru zile, activitatea în puşcării începe să fie blocată“, au declarat angajaţi ai penitenciarelor din Craiova. „Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariaţi, sub protecţie şi coordonare sindicala, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privinţa depăşirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019”, se arată într-un comunicat remis presei.

„Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajaţi, aduce angajatorii în situaţia de a nu putea asigura corespunzător misiunile de paza, escortare şi supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislaţiei aplicabile şi regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârşi abuzuri prin încălcarea legislaţiei şi regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar dar şi în relaţia cu mass-media şi opinia publica”, se arată în acelaşi comunicat. Sindicaliştii spun că lucrează în acest moment la calendarul cu mitingurile succesive care vor avea loc în unităţile din sistemul penitenciar din ţară. Cel mai mare miting de protest va fi în Piaţa Victoriei, unde vor fi aşteptaţi 3.000 de participanţi.