Liderul PPE din Parlamentul European și candidatul Germaniei și al PPE la funcția de președinte al Comisiei Europene pare că și-a început campania și vine cu un discurs caustic, punctând pe tema justiției încă o dată. Într-un interviu publicat vineri în Lituania şi citat de France Presse, acesta insistă pe ideea că UE ar trebui să sancţioneze prin intermediul fondurilor europene ţările membre care nu respectă normele statului de drept, făcând referire și la România.

„Propun să îmbunătăţim mecanismul statului de drept”, a declarat Manfred Weber, care a adăugat și că  „Trebuie să mutăm aceste chestiuni departe de politică şi în final să lăsăm să decidă experţii şi judecătorii. Sunt de acord cu ideea legării penalităţilor în astfel de proceduri de fondurile europene”.

Potrivit neamțului, sistemul actual în vigoare „nu a putut împiedica evoluţiile recente din Polonia, Ungaria sau România”, ţări care au fost criticate de Bruxelles pentru carenţele în ceea ce priveşte sistemul lor judiciar, libertatea presei sau lupta împotriva corupţiei.

Weber vrea să excludă Turcia din discuții

Manfred Weber a făcut referire și la faptul că ar dori să oprească discuțiile cu Turcia, în ceea ce privește aderarea țării la UE.

Întrebat despre acordarea de paşapoarte ruseşti ucrainenilor din regiunile separatiste proruse din estul ţării lor, Weber a spus că trebuie „apreciat impactul” acestei decizii a Moscovei, în timp ce a estimat că UE ar trebui să fie pregătită să îşi întărească sancţiunile. „Trebuie să ne arătăm voinţa de a ne apăra principiile”, a explicat el.