De regulă, asemenea păcăleli pot fi evitate dacă citim cu mare atenție eticheta cu conținutul produselor. Partea proastă este că pe unele etichete sunt omise cu bună știință anumite componente, informează stirileprotv.ro.

Registrul laptelui

Mai mult, pentru a evita falsurile în materie de brânzeturi şi lactate, Ministerul Agriculturii propune ca producătorii să se înscrie obligatoriu în ″Registrul Laptelui”. Astfel, produsele vor avea un cod pe etichete şi ar putea fi uşor identificate de către cumpărători. Potrivit specialiştilor, cele care nu vor prezenta acest semn ar trebui aşezate separat, pentru că oamenii să ştie că au tot soiul de adaosuri.

Ce spun producătorii și ministerul

George Cățean, producător de lactate: ”În momentul în care clientul vede brânza mea la 30 de lei şi un alt fel de brânză la 10 lei sau 12 lei, exista o întrebarea: de ce ar alege brânză de două ori mai scumpă decât cealaltă? Păi, dacă ne uităm pe etichetă, vom vedea că în conţinutul brânzei cu 15 lei nu se regăseşte sută la sută lapte.” Adrian Oros, ministrul Agriculturii: “Această lege vine să acopere această nevoie prin care consumatorul să fie informat corect şi să nu mai fie prejudiciat. Atunci când cumpără să ştie că ia un produs sută la sută din lapte sau ia un produs care are şi alte ingrediente.”

Atenție la cofetării

Controalele realizate de Ministerul Agriculturii au demonstrat că multe patiserii, cofetarii şi restaurante folosesc produsele mai ieftine, iar clienţii habar nu au ce mănâncă. Toate acestea au, pe termen lung, efecte asupra sănătăţii. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă și Ingineria Alimentelor Galați: “Problemele pot să fie diverse, de exemplu un excedent – dau un exemplu la întâmplare – de amidon. Într-un produs lactat înseamnă o creştere nejustificată a conţinutului de hidraţi de carbon cu efecte dăunătoare în cazul diabetului. Pot să existe nişte aditivi care să afecteze sistemul de digestie şi aşa mai departe.”

Amenzi grele

Încălcarea regulilor va fi considerată infracţiune, iar amenzile vor fi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei. Regulile nu se aplică şi fermierilor care vând în piate şi vor intra în vigoare abia după ce legea va fi adoptată şi de Cameră Deputaţilor.