Nemulţumit de planurile executivului de a institui impozitul de 75% pentru persoanele ale căror venituri depăşesc 1 milion de euro, Depardieu a ameninţat cu plecarea din ţară şi a primit deja paşaportul de cetăţean al Federaţiei Ruse chiar direct de la preşedintele Vladimir Putin.
Conflictul dintre actor şi guvernul socialist al Franţei a atras atenţia asupra altor celebri ‘exilaţi’ ai Franţei. De-a lungul ultimilor ani, mulţi sportivi, actori, muzicieni şi oameni de afaceri au plecat din Franţa din diverse motive, dar în principal din cauza taxelor mari. Mulţi dintre ei s-au mutat în Elveţia, ţară devenită cea de-a doua casă pentru multe vedete de pe mapamond.
Printre aceştia se numără şi cântăreţul Charles Aznavour, care şi-a declarat public nemulţumirea faţă de politica fiscală a autorităţilor franceze încă din anii 70 şi care trăieşte de aproape patruzeci de ani în Elveţia.
Actorul Alain Delon a fondat în 1978 o companie specializată în comercializarea unor produse de lux la Geneva şi a primit cetăţenia elveţiană în 1999.
Cântăreţul Johnny Hallyday s-a mutat în 2006 în staţiunea de schi elveţiană Gstaad. Potrivit presei, în Elveţia, el plăteşte un impozit mai mic decât în Franţa.
Pilotul de curse francez Sebastien Loeb, campion mondial, a primit drept de rezidenţă în Elveţia în 2003. Cu trei ani în urmă, el a explicat astfel motivul plecării sale din ţara natală:’ În Franţa, taxele sunt uriaşe, iar cariera unui sportiv este foarte scurtă’.
Celebrul jucător de tenis francez Jo-Wilfried Tsonga trăieşte din 2008 în Elveţia, deşi susţine că nu impozitele ridicate l-au determinat să părăsească Franţa. Alte stele ale tenisului francez au primit rezidenţă în Elveţia, printre care Guy Forget, Amelie Mauresmo, Richard Gasquet, Gilles Simon, Fabrice Santoro, Henri Leconte şi Marion Bartoli.
Alte celebrităţi franceze au preferat să se mute în sudul Belgiei, unde majoritatea populaţiei vorbeşte limba franceză. Familia Monier, care deţine lanţul de supermarketuri Carrefour, trăieşte de asemenea în Belgia, aproape de graniţa cu Franţa.
Cel mai bogat francez, Bernard Arnault, patronul companiei de produse de lux LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), a depus în luna septembrie documentele pentru cetăţenia belgiană. Cu toate acestea, el neagă că a făcut acest lucru pentru a plăti impozite mai mici şi spune că va continua să plătească taxele în Franţa.
Actorul Christian Clavier, care a jucat alături de Depardieu în filmele cu Asterix, s-a mutat anul trecut la Londra. Cu toate acestea, agentul său a numit aceasta drept o mişcare temporară, precizând că mutarea sa în capitala britanică nu are vreo legătură cu impozitele.
Sursa: Agerpres