Antena 3 a demarat o campanie pentru a vedea ce se întâmplă, de fapt, cu facturile românilor, dar și cum se ocupă statul de român de acestea. Potrivit sursei citate, unii români au ajuns să primească în luna ianuarie facturi chiar și cu 400% mai mari, iar cifrele sunt fără precedent.

Spre exemplu, o familie din județul Mureș are de plătit la gaze o factură de 2.100 de lei, adică de 20 de ori mai mare decât în lunila anterioare, în contextul în care penultima factură fiind de 180 de lei. În ceea ce privește explicaţia furnizorilor, potrivit acestora este vorba despre o regularizare pe ultimele trei luni.

„Pe parcusul zilei a fost oprită centrala. Doar seara a mers. Trebuie să apelăm la bănci ca sa putem să plătim niște facturi Ajungem la disperare. E greu de dovedit și de luptat cu niște imperii ca EON-ul”, a spus Manuel Ciobanu, comuna Mihașu, județul Mureș, pentru Antena 3.

La rândul său, un alt bărbat a avut un șoc în momentul în care a primit o factură mai mre chiar și decât pensia Astfel, dacă în mod normal acesta plătea 1,60 pe metrul cub, acum acesta ajunge la doi lei si 77 de bani. În locuinţă stau un bărbat, cu o pensie de 1600 de lei şi soţia sa care are doar 800 de lei pensie.

Cei doi au contactat furnizorul de gaze pentru a oferi explicații în acest sens, însă acesta i-ar fi spus că sunt persoane care au facturi și mai mari de atât.

„E foarte bine cum e la mine, că faţă de alţii care plătesc mult mai mult, să fiu mulţumit cu cât mi-a venit”, spune Radu Ion, Bucureşti, Sector 3.

Factură compensată cu doar 4 lei

Acestea nu sunt singurele cazuri din țară. Potrivit Antena 3, un alt bărbat ar fi primit o compensare de 4 lei din partea statului, care s-a adăugat la suma totală.

De menționat este faptul că aceste întâmplări au loc în ciuda declarațiilor făcute de ministrul Energiei. La mijlocul lunii octombrie, acesta declara că vor exista ajutoare şi plafonarea preţurilor la energie şi gaze naturale pentru aproape toată lumea.

Mai exact, Virgil Popescu spunea atunci că românii pot sta liniștiți în perioada iernii, în contextul în care facturile nu vor reprezenta o problemă pentru ei.

„Oamenii nu vor plăti preţuri mărite din noiembrie. Am decis şi plafonarea preţului. Oamenii pot să stea liniştiţi pentru că nu le vin în această perioadă de iarnă, indiferent cât ar mări preţul furnizorii, nu pot să mărească mai mult faţă de acest plafon, iar dacă condiţiile de piaţă, cum spuneţi dumnneavostră, achiziţionat, cu 400, cu 500, cu 600 de lei la gaze sau mai mult la energie electrică, vor trebui să justifice aceşti bani şi vor fi rambursaţi de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în data de 18 noiembrie 2021.