„Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România protestează vehement împotriva unei astfel de decizii care ar duce la imposibilitatea susţinerii pieţei farmaceutice de către producători, şi ar periclita accesul la tratament pentru milioane de români”, se arată într-un comunicat al APMGR.

În prezent, termenele de plată cumulează deja peste 300 de zile la producător, pe seama căruia se transferă practic cea mai mare parte din eforul financiar al finanţării pieţei farmaceutice. Celor 210 zile stipulate de lege li se adaugă între 30 şi 60 de zile – perioada în care se acceptă documentele justificative ale farmaciilor, respectiv alte 30 de zile – necesare decontărilor pe lanţul de distribuţie; în plus, multe dintre documentele justificative ale farmaciilor nu sunt primite la plată, fiind reportate pentru o dată ulterioară incertă. „Dacă proiectul pe care îl are în plan Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi implementat, atunci producătorii ar putea primi banii cuveniţi pentru medicamentele livrate, după mai mult de un an!”, spun reprezentanții Asociației.

Producătorii români de medicamente generice spun că ei ar fi cei mai afectaţi, întrucât au preţurile cele mai mici şi adaosurile semnificativ mai reduse decât în cazul medicamentelor originale. „Fapt ce îi face să fie principala resursă de susţinere a accesului larg la tratament dar, totodată, îi face să fie şi extrem de vulnerabili la orice nouă presiune financiară. În condiţiile în care acoperă aproximativ două treimi din piaţă, în volum, dezechilibrul lor se transmite pe întreg lanţul de distribuţie şi, în aceeaşi măsură, către pacienţi”, susțin oficialii APMGR.

Precedenta majorare a perioadei de decontare de la 120 de zile la 210 zile a dus deja la dispariţia unui număr de 1500 medicamente ieftine de pe piaţă şi la transferarea pe seama pacientului a unor costuri suplimentare de peste 250 milioane de lei.
„APMGR trage încă un semnal de alarmă, cu privire la efectele măsurilor administrative netransparente, care sunt puse în practică fără consultarea partenerilor şi fără a se ţine cont de consecinţe, deşi există precedente dramatice. Pacienţii se confruntă deja cu lipsa unor tratamente cu adevărat accesibile, ce nu au înlocuitori, dar care sunt vitale”, se mai spune în comunicat.
Conform APMGR, sumele nedecontate în acest moment cumulează peste 1,5 miliarde de lei, din care mai mult de jumătate reprezintă datorii către producătorii de medicamente generice. Nu au fost onorate facturile către farmacii din luna martie-aprilie a anului trecut in valoare de peste un miliard ron. Astfel, mai multe farmacii independente au intrat în insolvenţă, dar şi două companii mari de distribuţie.
„La acestea se adaugă în  prezent valoarea facturilor la care CNAS tergiversează înregistrarea şi a căror valoare se ridică la aproape 500 milioane de lei”, arată APMGR.
„O nouă prelungire a termenelor de decontare a medicamentelor compensate şi gratuite va conduce la prăbuşirea structurală a sistemului de sănătate, producătorii români neputând să absoarbă acest nou şoc. Blocajul financiar indus de către stat i-a adus deja la ipostaza în care se confruntă cu o lipsă acută de lichidităţi. Rezultatul? Distrugerea sistemului de sănătate în ansamblul său, pentru că nu putem vorbi despre sănătate în lipsa medicamentelor”, spun reprezentanții asociației.
APMGR solicită CNAS să achite în regim de urgenţă sumele restante la plată şi să renunţe la promulgarea iniţiativei legislative referitoare la prelungirea termenelor de decontare a medicamentelor compensate care riscă să arunce în aer echilibrul şi aşa precar din industria farmaceutică.

Te-ar putea interesa și: