Planul este de a vedea cum merg lucrurile şi de a creşte valoarea ulterior. Facebook face un joc psihologic prin această mişcare, sperând să impulsioneze cererea de acţiuni din cauza ofertei limitate.
Valoarea de piaţă a Facebook, pe care specialiştii o estimează de ceva timp, se învârte între 75 mld. dolari şi 100 mld. dolari. Reţeaua de socializare a optat pentru angajarea a cinci aranjori mandataţi – titlul ce desemneaza administratorul unei oferte publice iniţiale, cu Morgan Stanley cap de listă, urmată de Goldman Sachs, Bank of America, Merrill Lynch, Barclays Capital şi JP Morgan.

UPDATE: Câştiguri de pe urma Facebook

Morgan Stanley este pe cale să câştige o cotă marită pe taxele colectate de firmele de brokeraj care vor aranja IPO-ul. Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Barclays şi Bank of America vor ajuta la vânzarea acţiunilor din cadrul ofertei, spun sursele.

Anul trecut, companiile de brokeraj au câştigat cei mai mulţi bani din intermedierea IPO-urilor derulate de companiile din domeniul internetului, potrivit datelor analizate de Bloomberg.

Preluând conducerea pentru Facebook, Morgan Stanley ar putea fi catapultată pentru al treilea an la rând în vârful ligii din SUA privind IPO-urile.

„Aceasta înseamnă un câştig uriaş pentru ei. Faptul că ei au condus atât de multe afaceri de top din social media anul trecut este o dovadă pozitivă că Morgan Stanley este cea mai capabilă să preia această afacere”, a spus Jack Ablin, şeful unei bănci de investiţii din Chicago.

Băncile de investiţii care vor intermedia oferta Facebook ar putea genera venituri de circa 500 milioane de dolari din taxe, în funcţie de ultima evaluare a companiei, spune Ablin.