Cele cinci apartamente fac parte dintr-un proiect rezidenţial denumit 15 Central Park West şi amplasat lângă celebrul parc newyorkez Central Park. Construcţia proiectului a început în 2005 şi a fost încheiată în 2008, după o investiţie totală de 950 mil. dolari. Clădirea a fost dezvoltată de Arthur şi William Lie Zeckendorf de la Zeckendorf Development, nepoţii celebrului investitor american William Zeckendorf, în parteneriat cu Goldman Sachs şi firma Global Holdings, a lui Eyal Ofer.

În ultimii ani, dezvoltatorii au încasat din vânzarea a 18 apartamente suma de 272 mil. dolari. Printre rezidenţii acestei clădiri se numără Robert De Niro, Sting, Denzel Washington, Lloyd Blankfein (CEO-ul şi preşedintele Goldman Sachs), Norman Lear şi Bob Costas. Fiica miliardarului rus Dmitry Rybolovlev, Ekaterina Rybolovleva, a cumpărat în acest proiect un apartament în valoare de 88 mil. dolari, cel mai scump apartament vândut vreodată în New York.

15 Central Park West Plaza, clădire desenată de celebrul arhitect american Robert A.M. Stern, este considerată una dintre cele mai prestigioase adrese din New York.

Eyal Ofer şi Arthur şi William Lie Zeckendorf sunt parteneri şi într-un nou proiect, gândit să îl rivalizeze pe deja celebrul 15 Central Park West. Noul turn, denumit 520 Park Avenue, va avea 52 de etaje şi 31 de apartamente şi ar putea fi pus pe piaţă din februarie 2015. Penthouse-ul din vârful acestui turn are un preţ de vânzare de 130 mil. dolari, cel mai scump apartament aflat în acest moment la vânzare în New York.

Eyal Ofer în România

Cel mai bogat israelian a devenit cunoscut în România prin intermediul clădirii de birouri Cathedral Plaza. Compania Millennium Building Development, care îl avea în spate pe Eyal Ofer, a început procesul de autorizare a acestui proiect în 1999. Investitorii au obţinut toate avizele necesare demarării construcţiei de la Primăria Sectorului 1, condusă de Andrei Chiliman. La momentul lansării proiectului toată lumea părea fericită, inclusiv ÎPS Ioan Robu, pastorul catedralei lângă care este amplasată construcţia şi care acum cere demolarea imobilului.

Conflictul dintre cele două părţi: investitor şi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a început în 2001, moment în care ÎPS Ioan Robu a venit cu o serie de doleanţe suplimentare celor deja stabilite în acordul iniţial. Acesta cerea zece locuri de parcare destinate Arhiepiscopiei, o succesiune de birouri şi o sală de întruniri la mezanin sau la primul etaj al imobilului, iar la parter, un spaţiu de expoziţie pentru cărţi şi obiecte bisericeşti. Toate aceste puncte trebuiau întrunite pe durata existenţei clădirii. Investitorul a răspuns solicitării cu o ofertă de închiriere a spaţiilor solicitate la preţul pieţei.

Neconcordanţele  dintre dezvoltator şi ARCB au ajuns inevitabil pe masa judecătorilor, obiectul disputei fiind ilegalitatea autorizaţiei pe baza căreia Millennium a început lucrările. Arhiepiscopia a acuzat investitorul de mituirea personalului care eliberează autorizaţiile şi într-un final de faptul că autorizaţia nu trebuia obţinută de la Primăria Sectorului 1, ci de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMP).
 

Vânzare în timpul proceselor

În ciuda mişcărilor din justiţie, pe parcursul anului 2011, investitorul a finalizat clădirea, a intabult-o şi a anunţat că e promisă spre vânzare pentru 70 mil. euro. Eyal Ofer a plasat peste 40 mil. euro în construcţia imobilului şi revendică în instanţă despăgubiri în valoare de 25 mil. euro, pentru că nu a putut pune clădirea în funcţiune.

Prin vânzarea Cathedral Plaza, Eyal Ofer şi-a luat de pe cap problemele juridice, însă sarabanda continuă cu noul proprietar, Ioannis Papalekas, investitor a cărui strategie de achiziţie a arătat un apetit imens pentru proprietăţi cu probleme: două dintre acestea sunt Tower Center International, cumpărată în insolvenţă şi după un lung proces cu Alpha Bank, şi City Mall, proiect care a intrat iniţial în portofoliul său în 2005 pentru 46 mil. euro, a fost vândut un an mai târziu pentru 103,5 mil. euro şi răscumpărat după încă cinci ani în procedură de faliment pentru numai 17,3 mil. euro. (despre relaţiile dintre Eyal Ofer şi Ioannis Papalekas puteţi citi aici)

Eyal Ofer a moştenit alături de fratele său Idan Ofer, imperiul evaluat la 10,3 mld. dolari construit de tatăl lor Sammy Ofer. Eyal conduce afacerile imobiliare ale familie. În România, familia Ofer a investit până în prezent 500 mil. euro într-un portofoliu de 10.000 ha de teren localizate în Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Timişoara şi în clădirile de birouri Cathedral Plaza, Platinum Business Center, ansamblul rezidenţial de lux Oxford Gadens şi hotelul Teleferic din Poiana Braşov.